Sport

Ruud Gullit haalt uit vanwege discriminatie bij KNVB: "Flikker op!"

foto: YouTube: Ziggo Sport
  1. Newschevron right
  2. Ruud Gullit haalt uit vanwege discriminatie bij KNVB: "Flikker op!"

In een uitgebreid interview met Helden Magazine heeft Ruud Gullit zich uitgesproken over discriminatie bij de KNVB. Volgens de oud-voetballer krijgen trainers van kleur nog altijd minder kansen bij de Nederlandse voetbalbond.

'Flikker op!'

De Nederlandse voetbalbond moest onlangs een nieuwe assistent-trainer aanstellen, omdat Henk Fraser volgend jaar aan de slag gaat bij FC Utrecht. Edgar Davids is zijn opvolger en zal als assistent van Louis van Gaal aan de slag gaan. Gullit is blij voor Davids, maar herkent een trend bij de KNVB. "Elke keer zie je al die donkere spelers die alleen maar assistent mogen worden. Flikker op!"

In de afgelopen jaren zijn er verschillende stafleden van kleur geweest bij het Nederlands elftal. Gullit stoort zich echter aan de manier waarop zij ingezet worden. "Wat heeft Patrick Kluivert mogen doen bij het Nederlands elftal? Heeft hij trainingen gegeven? Ik zou het niet weten. Heeft Henk Fraser trainingen gegeven? Misschien één keer, ik weet het niet. Heb ik trainingen gegeven bij Dick Advocaat? Nee. Hij zei dat ik tussen de spelers in moest staan, maar ik heb nooit een training mogen geven."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tussen de spelers in staan

Gullit gaat verder: "Mij bekruipt het gevoel dat ze na het vertrek van Henk Fraser dachten: we moeten wel weer iemand hebben die donker is. Sorry hoor, maar ik kan er niks aan doen dat dat gevoel bij mij overheerst." Naast Davids is Danny Blind ook assistent van Louis van Gaal. "Maar wat gaat Davids precies doen? Ik heb alweer gelezen dat hij tussen de spelers in moet gaan staan."

Gullit kan zich goed voorstellen hoe assistenten van kleur zich bij Oranje voelen. De maker van de 1-0 in de gewonnen EK-finale van 1988 herinnert zich nog goed dat hij als assistent onder Dick Advocaat weinig verantwoordelijkheid kreeg. "Soms dacht ik bij Advocaat weleens stiekem: zou hij me een keer een training laten geven? Ik heb toch wel wat dingen gewonnen in mijn loopbaan, wel wat dingen gedaan als trainer en zat echt te wachten tot Dick het me ging vragen. Maar de enige die trainingen mocht geven, was Fred Grim."

Gelijke kansen

Mocht Gullit opnieuw een kans krijgen om in de rol van assistent bij het Nederlands elftal te werken, zou hij een andere keuze maken. "In wezen liet Advocaat me zien dat hij me niet nodig had voor mijn expertise, maar toch ben ik hem dankbaar dat ik dankzij hem bij het Nederlands elftal heb gewerkt. Als jullie me vragen of ik het weer zou doen, zeg ik: 'Nee, natuurlijk niet.'" Volgens Gullit heeft de KNVB nog een lange weg te gaan als het gaat om gelijkheid. "#MeToo en Black Lives Matter hebben heel veel teweeggebracht. Als ik naar de KNVB kijk, zijn er nu wel meer vrouwen, maar niet meer zwarten. Dat is toch heel apart."

De oud-voetballer zit zelf in de commissie-Mijnals, die zich bij de KNVB inzet tegen discriminatie. "We hebben onze mond vol over gelijke kansen voor iedereen. Als die gelijke kansen zich aandienen, zijn er meteen mensen die zeggen: 'Ja, maar je moet wel de kwaliteit hebben.' Dat vind ik zo erg, dat klinkt bijna alsof je wil zeggen dat wij geen kwaliteit hebben. Ik vind dat heel kwalijk."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie