FunX

Farrah Mousha: "Influencers van kleur krijgen vaak minder betaald dan witte influencers"

foto: Instagram: @farrahmousha
  1. Newschevron right
  2. Farrah Mousha: "Influencers van kleur krijgen vaak minder betaald dan witte influencers"

Uit recent onderzoek blijkt dat zwarte influencers een stuk minder verdienen dan witte influencers. En ja, die bizarre raciale ongelijkheid bestaat ook in Nederland. Zo vertelde de 25-jarige TikTokker Somi onlangs in gesprek met Complex NL dat zij hiermee te maken heeft gehad. In TopiX sprak Merel met mediamaker en influencer Farrah Mousha. Zij vertelde over haar ervaring als vrouw van kleur met discriminatie in haar werkgebied.

Uitmelken

"Ik merk dat je eigenlijk andere bedragen krijgt als je niet wit bent", vertelt Farrah. "Zulke bedrijven denken dat je daar niet achter komt." Dat laatste is volgens Farrah verkeerd gedacht. Zo heeft ze vaak genoeg van bevriende en witte mede-influencers gehoord dat zij veel meer betaald krijgen. "Dat is dan van bedrijven die tegen mij zeggen dat ze geen budget hebben en je helemaal willen uitmelken voor een giftcard van 200 euro."

Farrah Mousha: "Influencers van kleur krijgen vaak minder betaald dan witte influencers"

Gedemotiveerd

Vanwege dit soort praktijken wantrouwt Farrah grote bedrijven. Daarom checkt ze altijd bij witte collega's wat zij betaald krijgen. "Ik laat me sowieso niet gebruiken. Dit is mijn main job waarvan ik eigenlijk alles betaal. Al was dat niet zo, dan weet ik nog steeds wat ik waard ben en wat mijn prijzen zijn."

Door alles wat Farrah meemaakt als influencer, zit ze er op dit moment even doorheen. Het is zelfs zo erg dat ze aan haar eigen werk begint te twijfelen. "Ik zit nu in een periode waarin ik heel gedemotiveerd ben", vertelt ze. "Af en toe heb ik er geen zin meer in. Het is net alsof je zo erg moet bewijzen dat je erbij hoort, terwijl je gewoon goed bent zoals je bent."

Hoe te helpen als volger

Aangezien er geen derde partij is die dit soort vormen van discriminatie in de gaten houdt, is het volgens Farrah belangrijk dat volgers actief zijn. "Wees als volger heel actief op iemands pagina door posts te liken en te delen. Daardoor kunnen influencers van kleur ook sneller groeien. Op die manier kan niemand er meer omheen."

Ster advertentie
Ster advertentie