FunX

Influencer Farrah (27) was tot twee jaar terug dakloos: 'Iedereen heeft een rugzak'

foto: FunXfoto: Instagram @farrahmousha
  1. Newschevron right
  2. Influencer Farrah (27) was tot twee jaar terug dakloos: 'Iedereen heeft een rugzak'

Farrah Mousha (27) heeft momenteel een groeiende carrière en tienduizenden volgers op Instagram, maar tot twee jaar geleden was dat nog heel anders. Ze raakte na een moeilijke jeugd dakloos en leefde jaren zonder stabiliteit. In de TopiX-podcast vertelt ze aan Merel hoe ze die periode is doorgekomen en waar ze de kracht vandaan haalde om een nieuwe start te maken.

Quote

Voor m'n gevoel ben ik niet bijna 28, maar pas 2 jaar oud. Mijn leven begint nu pas.

Zware jeugd

Farrah heeft een moeilijke jeugd gehad. "Er was heel veel mishandeling in huis en er waren heel veel ruzies. Ik dacht altijd dat het mijn schuld was, omdat ik dat van alle kanten hoorde." Daarnaast werd ze gepest, zowel op school als binnen haar familie, waardoor ze een laag zelfbeeld ontwikkelde. "Ik haatte mezelf en zei nare dingen tegen mezelf in de spiegel."

Farrahs ouders gingen scheiden en toen Farrah vijftien was, werd ze uit huis geplaatst en in een gesloten instelling gezet. Ze voelde dat ze daar eigenlijk helemaal niet thuishoorde en was erg alleen. "Ik heb daar zoveel gehuild en gebeden." Toen ze achttien was, eindigde het traject bij jeugdzorg. Ze belandde uiteindelijk op straat en meldde zich aan bij een crisisopvang.

Geen onderdak

Een volgende onzekere periode in haar leven brak aan die tot haar zesentwintigste duurde. "Ik bouwde heel veel schulden op, sliep en douchte overal, durfde niet te zeggen dat ik honger had en at restjes van vriendinnen", vertelt Farrah. "Het was heftig, daar ga ik niet over liegen, maar ik heb zoveel geleerd in die tijd." De klap van hoe uitzichtloos haar situatie was, kwam bij Farrah pas een paar jaar nadat ze op straat belandde binnen. "Toen besefte ik dat ik niemand had. Ook geen geld en geen school. Toen pas begon ik door te draaien. Tot die tijd was ik bezig met overleven en had ik geen tijd om na te denken."

Met behulp van een psycholoog kreeg Farrah uiteindelijke een urgentieverklaring waardoor ze - na veel moeite - aan een woning kon komen. Maar ook de overgang van dakloos zijn naar in een huurwoning wonen was voor Farrah heftig. "Ook goede dingen kunnen shockerend zijn. Ik had zoiets van: en nu?" Toch lukte het haar om haar mindset te veranderen en nieuwe doelen op te stellen.

Weggestopt

Farrah vertelt dat ze 75 procent van de gebeurtenissen uit haar jeugd is vergeten. Ze worstelt nog steeds met een zware depressie en volgt therapie. "Ik heb alles zo ver weggestopt dat ik er zelf niet meer bij kan." Inmiddels heeft ze wel weer goed contact met haar moeder, zusje en broertje, al praat ze met haar moeder niet over de afgelopen jaren. "Het is goed zo. Ze is ook maar een mens en mensen maken fouten. Zij is zelf ook dakloos geweest en wist ook niet wat ze moest doen."

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Haatreacties

Farrah vertelde eerder haar verhaal toen ze te gast was in een YouTube-serie, maar daar kwamen destijds veel negatieve reacties op. "Dat verhaal van een uur werd geëdit naar tien minuten. Toen klopte er niks meer van. Daar heb ik zoveel haat op gekregen. Die video is er nu afgehaald, want ik kreeg zelfs bedreigingen." De nare reacties hadden met name te maken met het feit dat Farrah nu foto's post met dure producten, wat haar verhaal ongeloofwaardig zou maken. Zin om zich te verantwoorden heeft ze nu niet meer. "Een huis hebben en geld hebben zijn twee verschillende dingen. In de daklozenopvang zaten ook mensen met bedrijven, maar je komt niet zomaar aan een huis."

Quote

Ik wil niet doen alsof ik zielig was, maar laten zien dat iedereen een rugzak heeft. Alles is een momentopname.

Instagram

Farrahs leven ziet er nu totaal anders uit, iets waar ze enorm dankbaar voor is. Waar ze eerst ontevreden was met zichzelf, deelt ze nu vol zelfvertrouwen foto's en video's op haar Instagram en YouTube-kanaal. "Ik wilde al heel lang met Instagram beginnen. Maar toen Instagram begon, had ik geen onderdak. Ik sliep toen bij vriendinnen." Ze wilde graag haar creativiteit delen, maar dacht dat dat niet voor haar was weggelegd. "Ik dacht: dat kan niet. Mensen gaan me uitlachen. Welk verhaal heb ik nou te vertellen?"

Eigen boek

Uit het maken en delen van haar eigen foto's en video's haalt Farrah nu veel kracht, net als uit haar vriendengroep die haar door dik en dun steunt. Mede daardoor is er weer ruimte om na te denken over plannen voor de toekomst. Momenteel geeft ze workshops en doet ze vrijwilligerswerk, maar Farrah wil ook graag leren acteren en is ze bezig met haar eigen boek. "Ik kijk er zo naar uit. Ik ga het niet zelf schrijven, dat gaat iemand voor me doen."

Dat je moet geloven in je dromen is ook iets wat ze wil meegeven aan anderen. "Wees jezelf en ga voor je doelen. Het is oké om een keer sip te zijn, dat betekent niet dat je hebt opgegeven. Geef jezelf gewoon tijd en ga ervoor."

Het hele gesprek tussen Farrah en Merel terugluisteren kan hieronder of op Spotify.

#28 - STARTED FROM THE BOTTOM NOW WE HERE! Te gast: Farrah Mousha (S03) - FunX TopiX

Wil je graag meer inspirerende verhalen horen uit de TopiX-podcast? Dat kan via FunX.nl/podcasts!

Ster advertentie
Ster advertentie