FunX

Liyah: "Ik probeer verandering te brengen in hoe we over seks praten"

foto: Liyah
  1. Newschevron right
  2. Liyah: "Ik probeer verandering te brengen in hoe we over seks praten"

Liyah Park ken je waarschijnlijk van haar deelname aan Temptation Island, maar hopelijk inmiddels ook van haar sex-positive content op Instagram. In haar live Q&A-sessies spreekt ze open en uitgesproken over seks en seksualiteit, onderwerpen die wat haar betreft vaker aan bod moeten komen. In de TopiX-podcast vertelt ze aan Merel waarom.

Laagdrempelig praten over seks

Wie Liyah volgt op social media, weet dat seks een van haar favoriete gespreksonderwerpen is. "Ik denk dat er behoefte is aan iemand die er luchtig over vertelt", zegt ze. "Als het gaat over seks en het komt van een autoriteit, is het vaak heel klinisch, terwijl seks juist leuk is. Het mag wel wat laagdrempeliger en het mag vaker gaan over hoe we ons erbij voelen."

Ook al benadrukt ze dat ze zeker geen seksuoloog is, Liyah voorziet haar volgers graag van adviezen. Bijvoorbeeld dat je alleen seks moet hebben met mensen die jou waarderen en waar je je prettig bij voelt. "Neuk je vrienden", zegt ze lachend. "Mensen waarvan je weet dat ze willen dat het goed met je gaat."

Negatieve lading

Liyah merkt dat veel mensen nog met vragen rondlopen over seks, terwijl je zou denken dat tegenwoordig alles online wel te vinden is. Er wordt inderdaad meer gepraat over seks dan vroeger, maar bij de manier waarop gaat het volgens haar mis. "Seks wordt nog steeds als een soort transactie gezien. Alleen al de manier waarop we het erover hebben - 'ik heb haar geneukt' - laat al zien dat we vrouwen in seks nog als secundair zien. Dat is lastig, want dat bepaalt vaak het gesprek."

Met haar Instagramsessies en podcastserie die Liyah binnenkort start, probeert ze verandering te brengen in de manier waarop er over seks en seksualiteit wordt gepraat. Door ook de heftigere onderwerpen, zoals seksueel geweld en abortus aan te kaarten, maar vooral door de negatieve lading weg te halen. "Bijvoorbeeld dat een vrouw 'minder waarde' zou hebben als ze seks heeft gehad."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Panseksueel

Na haar deelname aan Temptation Island, waar Liyah toch voornamelijk in het hetero-hokje werd getoond, vond ze het belangrijk om duidelijk te maken dat ze panseksueel is. "Dat wil zeggen dat iemands geslacht of gender geen factor voor me is. Ik ga puur af op het innerlijk, hoe iemand beweegt in de wereld."

Uiterlijk speelt dus geen rol bij of Liyah iemand wel of niet aantrekkelijk vindt. Zo heeft ze relaties gehad met meiden en jongens, maar ook met personen die intersekse of genderfluïde zijn. "Voor mij is dat altijd heel normaal geweest. Ik heb ook nooit een uit de kast-moment gehad. Ik kwam gewoon een keer met een chick thuis en toen zei m'n moeder: 'doe je ding'. Dat was het."

Luister terug

Liyah en Merel spraken ook over het dubbele gevoel bij de Pride-beweging en de nog steeds slechte positieve van vrouwen in de hiphop. Het hele gesprek terugluisteren kan hieronder of op Spotify.

#27 - LET'S TALK ABOUT SEX! Te gast: Liyah Park (S03) - FunX TopiX

Wil je graag meer inspirerende verhalen horen uit de TopiX-podcast? Dat kan via FunX.nl/podcasts!

Ster advertentie
Ster advertentie