FunX

Social media-trend 'Smash or Pass': verslechtert het de positie van vrouwen?

foto: YouTube: It's Me Payne
  1. Newschevron right
  2. Social media-trend 'Smash or Pass': verslechtert het de positie van vrouwen?

Een trend die momenteel als een lopend vuurtje rondgaat op sociale media is smash or pass. Vooral op YouTube en TikTok zijn er veel filmpjes te vinden waarin mannen en vrouwen elkaar beoordelen op hun uiterlijk en op basis daarvan beslissen of ze iemand zouden smashen of passen. Hoewel de trend momenteel hard gaat is niet iedereen erover te spreken. Liyah, ex-deelnemer van Temptation Island, sprak vanmiddag met Sander en vertelde waarom het de scheve machtsverhoudingen tussen vrouwen en mannen in stand houdt.

Liyah van Temptation Island: ''Smash or Pass verslechtert de positie van vrouwen''

Quote

Dit soort content versterkt die scheve machtsverhoudingen alleen maar.

Liyah

Scheve machtsverhoudingen

Hoe onschuldig een trend als smash or pass ook lijkt, het laat zien dat de verhoudingen tussen mannen en vrouwen nog steeds erg scheef zijn. Volgens Liyah komt er zelfs een stukje vrouwenhaat bij kijken. "Je ziet in de filmpjes dat er misogynie in voorkomt, maar ook scheve machtsverhoudingen tussen mannen en vrouwen, want je ziet voornamelijk mannen die vrouwen beoordelen. Dit soort content versterkt die scheve machtsverhoudingen alleen maar. Dat gebeurt niet bewust, maar is wel het gevolg van onze patriarchale samenleving."

Liyah benadrukt dat ze het omgekeerde net zo erg vindt, maar dat de gevolgen minder groot zijn voor mannen dan voor vrouwen. "Het is allebei kwalijk, maar in het dagelijks leven worden mannen niet vaak afgerekend op hun uiterlijk, zoals dat bij vrouwen wel gebeurt. Je hoort het ook aan bepaald commentaar in zulke filmpjes. Sommige vrouwen worden bijvoorbeeld afgewezen op basis van hun afkomst of donkere huidskleur. Dus ook al zouden vrouwen mannen beoordelen, de machtsverhoudingen liggen nog steeds anders."

Quote

Het wordt vrouwen aangeleerd om te strijden voor de aandacht van mannen.

Liyah

Onderdeel van een groter probleem

Volgens Liyah is het fenomeen smash or pass onderdeel van een veel groter probleem. Zo worden volgens Liyah vrouwen nog steeds aangeleerd dat ze moeten vechten om de aandacht van mannen en worden vrouwen nog vaak beoordeeld op hun uiterlijk. "Alle vrouwen hebben wel een moment in hun leven waarop ze afgekeurd worden op basis van hun uiterlijk. Het wordt vrouwen aangeleerd om te strijden voor de aandacht van mannen. Uiteindelijk denk ik dat contentmakers ervoor kiezen om content te maken die de positie van vrouwen in stand houdt, verbetert of of verslechtert. In het geval van smash or pass denk ik dat het de positie van vrouwen verslechtert, al helemaal als het om mensen van kleur gaat."

Waardevolle tips

Liyah heeft niet alleen een sterke mening over dit soort content, maar draagt ook waardevolle tips aan om het concept van smash or pass aan te passen. "Ik denk dat het uiteindelijk niet uitmaakt wie beoordeeld wordt of de beoordelaar is. Het concept is complimenteren of roasten, want het moet vaak grappig zijn. Die twee elementen kun je volgens mij ook gewoon terug laten komen in zulke content zonder seks en aantrekkelijkheid daarbij te betrekken. Je ziet vaak dat seks en aantrekkelijkheid een factor zijn als er vrouwen in bepaalde content terugkomen, maar in het geval van mannen zie je dat over het algemeen niet."

YouTuber Payne, die zelf ook smash or pass-video's maakt, liet in elk geval aan Sander weten geen kwade bedoelingen te hebben met zijn video's en vooral de intenties te hebben om mensen aan elkaar te koppelen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie