FunX

Meer vrouwen in de Tweede Kamer? Zó krijg je het voor elkaar

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Meer vrouwen in de Tweede Kamer? Zó krijg je het voor elkaar

Op dit moment bestaat slechts 30 procent van de Tweede Kamerleden uit vrouwen. Dit percentage is niet representatief voor de samenleving en dus startte Devika Partiman een movement om mensen op te roepen op een vrouw lager op de kieslijst te stemmen. Op die manier komen er namelijk meer vrouwen in de politiek en daar vertelde ze meer over aan Giorgio en Vanessa in Turn Up!

Simpel

Wil jij inderdaad meer vrouwen in de Tweede Kamer? Volgens Devika is dat heel simpel. "De meeste mensen stemmen op de eerste vrouw die ze op de lijst zien. Dat is hartstikke aardig maar die heeft echt je stem niet nodig, want die staat al heel hoog. Dus wat je beter kan doen is checken hoeveel zetels een partij ongeveer krijgt. Stel het zijn er tien; dan kan je kijken naar de vrouwen vanaf plek tien, wie jouw stem echt nodig hebben." Dus lager op de lijst, want zij halen het niet zonder jouw stem. "Je kan hen eigenlijk een wip geven naar boven, waarmee je zorgt voor een extra vrouw en bijna altijd nemen ze de plek in van een man", zegt Devika.

Representatie

Op Instagram krijgt Devika regelmatig kritische reacties. Mensen zeggen dan vaak dat kwaliteit het belangrijkste zou moeten zijn, niet het geslacht. "Kwaliteit staat ook voorop, maar vrouwen hebben ook kwaliteit", zegt Devika. "Het gaat om representatie. Als we snappen dat er nu geen zwarte Nederlanders in de kamer zitten, dan snappen we waarom het erg is. Er klopt gewoon iets niet als je niet genoeg gehoord wordt. Vrouwen zijn de helft en horen gelijkwaardig mee te praten. Er zijn honderden vrouwen verkiesbaar."

Hoeveel invloed heeft jouw stem?

Volgens Devika denken mensen vaak dat hun ene stem niet het verschil gaat maken om een vrouw de kamer in te krijgen. "Maar steeds meer mensen doen het, dus je staat er zeker niet alleen in", zegt ze. "Probeer het gewoon en anders gaat je stem alsnog naar de partij, dus hij gaat ook niet verloren."

Wil jij meer vrouwen in de Tweede Kamer? Kijk voor meer informatie over hoe dat bereikt kan worden op stemopeenvrouw.com!

Ster advertentie
Ster advertentie