FunX

Voor het eerst stemmen? Dit moet je weten

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Voor het eerst stemmen? Dit moet je weten

Morgen, op 17 maart, is het zover: er kan gestemd worden voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat is niet alleen een reden om eindelijk weer eens je huis uit te kunnen, maar ook jouw kans om mee te beslissen over wat er moet veranderen in Nederland en wie het voor het zeggen moet krijgen. Ga jij dit jaar voor de eerste keer stemmen? Of kan je wel een opfriscursusje gebruiken? Hieronder vind je alle informatie om goed voorbereid je stem uit te brengen.

Stap 1: maak je keuze 🤔

In het stemhokje word je geconfronteerd met een supergroot witpapier met daarop eindeloos veel vakjes met namen. Voordat je naar het stembureau vertrekt, is het dus wel zo handig om alvast bepaald te hebben op wie je gaat stemmen. Het is daarom belangrijk om je goed in te lezen, zodat je op een partij of persoon kan stemmen die jou kan vertegenwoordigen.

Nou heeft niemand tijd (en zin) om alle partijprogramma's volledig door te lezen, maar een korte scan kan ook al een goed beeld geven van waar een partij voor staat. Vaak hebben partijen op hun website en social media-pagina's handige samenvattingen en filmpjes over hun standpunten. Daarnaast zijn er gelukkig genoeg handige tools om je een handje op weg te helpen. Je hebt de algemene StemWijzer, maar ook deze hulpmiddelen zijn goed om te proberen:

Stap 2: check waar je kan stemmen 🔎

Stemmen kan morgen (en op sommige plekken vandaag en gisteren ook al) op duizenden plekken door heel Nederland. Op waarismijnstemlokaal.nl kan je checken welk stembureau het dichtst bij jou in de buurt is. Let op: stemmen kan op de meeste plekken van 7:30 tot 21:00 uur. Er geldt op de dagen van de verkiezingen een uitzondering op de avondklok. Als je na 21:00 dus nog buiten bent, omdat je naar het stembureau bent geweest, is dat geen probleem. Je hoeft daarvoor geen verklaring te laten zien.

Als je niet naar een stemlocatie kan komen, omdat je positief getest bent op corona of om een andere reden, dan kan iemand anders voor jou stemmen. Aan de achterkant van iedere stempas zit een volmachtsbewijs. Deze kan je invullen en samen met een kopie van je identiteitsbewijs meegeven aan de persoon die voor jou gaat stemmen. Hij of zij stemt dan op de partij waar jij voor kiest, zodat jouw stem toch wordt gehoord.

Stap 3: verzamel al je benodigdheden 😷

Er zijn drie dingen die je moet meenemen als je gaat stemmen: je stempas (die heb je per post gekregen), een identiteitsbewijs en een mondkapje. Je ID-kaart, rijbewijs of paspoort mag maximaal vijf jaar verlopen zijn.

Stap 4: stem! 💪✏️

Heb je al deze stappen doorlopen? Dan ben je ready om met dat rode potloodje iets heel belangrijks te gaan doen, namelijk jouw stem gebruiken om te bepalen hoe de toekomst van Nederland eruit moet komen te zien. Hieronder vind je nog een paar belangrijke do's en don'ts.

Dont's 🚫

  • Niet stemmen. Ook al heb je helemaal niks met politiek of denk je dat stemmen geen zin heeft: ga toch. Het is jouw kans om te laten horen wat jij belangrijk vindt en zo direct invloed uit te oefenen. Niet stemmen is niet alleen zonde, maar zorgt er ook voor dat de belangen van jongeren minder goed vertegenwoordigd worden in de regering. Als je echt niet weet op wie je moet stemmen, kan je altijd nog een blanco stem uitbrengen. Die wordt niet verdeeld over een van de partijen en heeft dus ook geen invloed op de uitslag.
  • Automatisch hetzelfde stemmen als je ouders/broers/zussen/vrienden. Lees jezelf in, doe stemwijzers, check partijprogramma's of scan social media-accounts van politici. Doe je eigen research zodat je kan bepalen waar jij je het meeste in kan vinden.
  • Automatisch op de lijsttrekker (de nummer één bovenaan de lijst) stemmen. Natuurlijk kan je dat doen, maar het is ook zeker de moeite waard om te kijken wie er nog meer op de kandidatenlijst van een partij staan. Op de websites van de partijen vind je alle kandidaten en de thema's waar ieder persoon zich voor wil inzetten. Wil je graag meer vrouwen, mensen van kleur of jongeren in de Tweede Kamer zien? Dan is het slim om op een kandidaat lager op de lijst te stemmen, dit heet een voorkeursstem. Op de pagina's @stemopeenvrouw, @afronlstemt en @stemopeenjongere wordt uitgelegd hoe je dit het beste kan doen.

Do's ✅

  • De Instagramaccounts @motiemeter, @checkjestem en @partijprogrammasinposts bekijken. Daar zie je in simpele, overzichtelijke posts waar partijen voor staan en voor welke plannen ze in het verleden voor of tegen hebben gestemd. Zo kan je eenvoudig vergelijken welke partij het meest overeenkomt met jouw opvattingen.
  • Krijg je keuzestress van al die partijen en kandidaten? Kies dan een paar thema's uit die jij het belangrijkste vindt en focus je daarop. Kijk welke partij op die gebieden het meeste overeenkomt met jouw mening. Het kan ook helpen om partijen waarvan je zeker weet dat je er sowieso niet op wil stemmen, niet mee te nemen in stemtools.
  • Je vrienden aanmoedigen om ook te gaan stemmen. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn over welke partij het moet worden, alleen over het feit dat je sowieso moet gaan. #ZetJeStemNietOpMute!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tweede Kamerverkiezingen

FunX slaat in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezing de handen ineen met 3FM en NPO 3 om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk jongeren gaan stemmen op 17 maart. Hier vind je alle relevante informatie terug, zoals speciale radio- en tv-uitzendingen, YouTube-filmpjes, podcasts en artikelen. #ZetJeStemNietOpMute

Ster advertentie
Ster advertentie