Naar homepage
FunX

Wat wil de ChristenUnie doen aan de lange GGZ-wachtlijsten?

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Wat wil de ChristenUnie doen aan de lange GGZ-wachtlijsten?

In de verkiezingsspecials van de TopiX-podcast gaan jongeren een pittig gesprek aan met politici over onderwerpen die zij belangrijk vinden. De 19-jarige Ingie nam plaats tegenover Don Ceder van de ChristenUnie. Ze vroeg hem naar de belachelijk lange wachtlijsten van de GGZ, het beschermen van onze data en het oplossen van het woonprobleem.

Weken wachten op psychische hulp

Ingie kreeg aan het begin van de coronacrisis last van mentale klachten. "Ik begon paniekaanvallen te krijgen, voelde me heel onrustig en het ging gewoon niet goed. De pandemie was daar een grote trigger van." Toen ze er echt doorheen zat, belde ze de dokter en checkte ze of ze terechtkon bij een psycholoog. "Maar zowel bij de GGZ als op de universiteit, waar psychologen aanwezig zijn, moest ik gewoon weken wachten."

Don vindt het een slechte zaak dat je op de wachtlijst wordt gezet wanneer je in een crisis verkeert en acuut psychische hulp nodig hebt. "Er moet sowieso meer geld naar de zorg", vertelt hij. "De wachtlijsten zijn ook een gevolg van dat er te weinig zorg en te weinig hulpverleners zijn."

Efficiënt inzetten van hulpverleners

Die artsen en hulpverleners zijn wel degelijk aanwezig volgens Ingie, maar volgens haar worden ze gewoon niet efficiënt genoeg ingezet. "De toegang moet inderdaad beter", zegt Don. "Daarom is er ook een voorstel waarin staat dat geestelijke gezondheidszorg beter betrokken moet worden bij de huisarts. Dat lost niet alles op, maar als je daar iemand gelijk kan helpen zonder door te verwijzen, moet je dat doen."

De mensen die nu nergens terechtkunnen voor psychische hulp en op een wachtlijst terechtkomen, wil de ChristenUnie onder regie van het ministerie plaatsen. "Dus niet meer bij de gemeente, maar op landelijk niveau." Of dat tot snellere hulp gaat leiden, is volgens Ingie nog maar de vraag, omdat je dan nog steeds in een lang proces terecht kan komen voordat je daadwerkelijk een hulpverlener te zien krijgt.

Betaalbaardere woningen en bescherming van je data

Ben je benieuwd wat er volgens Don moet gebeuren om wonen betaalbaarder te maken? En hoe onze data beter beschermd moet worden? Luister hieronder het hele gesprek tussen Ingie en Don terug. "Wij vinden dat er een minister moet komen die zich met ICT en alle thema's daaromheen bezighoudt."

#9 - "Zelfs als je echt in een crisis zit, kan je niet meteen ergens terecht", - Ingie in gesprek met Don Ceder van de Christen Unie (S03)

Wil je graag meer inspirerende verhalen horen uit de TopiX-podcast? Dat kan via FunX.nl/podcasts!

Tweede Kamerverkiezingen

FunX slaat in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezing de handen ineen met 3FM en NPO 3 om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk jongeren gaan stemmen op 17 maart. Hier vind je alle relevante informatie terug, zoals speciale radio- en tv-uitzendingen, YouTube-filmpjes, podcasts en artikelen. #ZetJeStemNietOpMute

Ster advertentie
Ster advertentie