Naar homepage
FunX

Sylvana Simons: "BIJ1 staat voor meer dan alleen antiracisme"

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Sylvana Simons: "BIJ1 staat voor meer dan alleen antiracisme"

Sylvana Simons deed vier jaar geleden voor het eerst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen en gaat dit jaar voor meer succes als oprichtster en lijsttrekker van politieke partij BIJ1. In Start met Fernando vertelde de politica meer over waar haar partij allemaal voor staat.

Eén ding is zeker: Sylvana is positief gestemd over de mogelijke uitslagen van de verkiezingen van dit jaar. "We zijn als partij gegroeid en hebben laten zien dat we serieus zijn, dat we het menen en dat we dingen voor elkaar krijgen. De sfeer in het land is ook anders. Mensen kenden ons vier jaar geleden niet en dachten: discriminatie en racisme, het zal wel. Intussen kunnen we er niet meer omheen. We kennen allemaal de verhalen achter de toeslagenaffaire. We weten dat daar etnisch profileren aan ten grondslag lag. De politiek van BIJ1 gaat over gelijkwaardigheid en steeds meer mensen beginnen in te zien dat dat nodig is in dit land."

Sylvana Simons: ''Er is geen gebrek aan geld, het geld wordt verkeerd verdeeld.''

Meer dan alleen antiracisme

Het is bekend dat BIJ1 zich sterk inzet tegen racisme en ongelijkheid. Daarom vroeg luisteraar Remy zich af of de partij ook voor meer staat dan alleen antiracisme. Sylvana was blij met die vraag, aangezien zij van mening is dat veel mensen en de media "vaak denken dat BIJ1 maar één speerpunt heeft". Dat vindt Sylvana ontzettend jammer.

Quote

"We hebben een fantastisch breed verkiezingsprogramma dat zich ook op wonen richt. Er is geen betaalbare woonruimte, het zit totaal op slot. We vinden bijvoorbeeld dat de huren voorlopig bevroren moeten worden en dat we alle dingen die de huren zo duur maken, moeten afschaffen. Wonen is een basisrecht, iedereen heeft recht op een dak boven het hoofd."

Sylvana Simons

Minimumloon en leenstelsel

Naast antiracisme en de woningmarkt noemt Sylvana meerdere dingen waarvoor BIJ1 zich hard maakt. "We hebben hele goede ideeën over het klimaat. Dat vinden we belangrijk, aangezien het ook over de toekomst gaat. Daarnaast hebben we andere standpunten, zoals het minimumloon verhogen naar 14 euro en het afschaffen van het leenstelsel. Het kan niet zo zijn dat jonge mensen met enorme schulden beginnen."

'Geld wordt verkeerd verdeeld'

Aangezien BIJ1 zich hard maakt voor meer huisvesting, vroeg Fernando zich af waar de partij het geld vandaan gaat halen om daarvoor te zorgen. Op die vraag antwoordde Sylvana: "Wat dacht je van het geld dat in de diepe zakken van KLM-aandeelhouders verdwijnt? Daar gaan miljarden heen. Wat nou als we de grote bedrijven net zo eerlijk belasting laten betalen als jij en ik? Laten we het geld eens weghalen waar het geld zit, namelijk bij de grote multinationals die nu allerlei dealtjes krijgen, en uitgeven aan zaken die écht belangrijk zijn. Dat lijkt mij een eerlijke manier van met geld omgaan. Er is geen gebrek aan geld, het wordt gewoon verkeerd verdeeld."

Aangifte tegen online haat

Deze week werd bekend dat BIJ1 aangifte heeft gedaan tegen online haat en bedreigingen. Dat sommige mensen dat net voor de verkiezingen zien als een stunt, kan Sylvana kostelijk om lachen. "Als het een stunt zou zijn, hadden we liever niet gehad dat onze mensen op deze manier worden geconfronteerd met haat en nare dingen."

Met de aangifte hoopt Sylvana vooral het aangifteproces te verbeteren. Ze legt uit: "Wie nu aangifte doet van bedreiging of online haat, komt in een heel moeilijk traject terecht, waarin weinig houvast is om het probleem aan te pakken. Ik maak dit al jaren mee en hoop het te verbeteren. Veel dingen lopen niet lekker bij politie en justitie. De realiteit is verder dan het strafrecht, daarom blijf ik er ook aandacht voor vragen."

Tweede Kamerverkiezingen

FunX slaat in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezing de handen ineen met 3FM en NPO 3 om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk jongeren gaan stemmen op 17 maart. Hier vind je alle relevante informatie terug, zoals speciale radio- en tv-uitzendingen, YouTube-filmpjes, podcasts en artikelen. #ZetJeStemNietOpMute

Ster advertentie
Ster advertentie