FunX

Giorgio werd dakloos op zijn achttiende maar heeft nu zijn eigen bedrijf

foto: Privéfoto Giorgiofoto: Privéfoto Giorgio
  1. Newschevron right
  2. Giorgio werd dakloos op zijn achttiende maar heeft nu zijn eigen bedrijf

Giorgio werd op zijn achttiende dakloos en struggelde om te overleven. Momenteel gaat het gelukkig beter met hem en helpt hij mensen op weg met zijn eigen bedrijf CarebyGiorgio. Hij vertelt erover aan Serginio.

Video niet beschikbaar

Overleven

Giorgio heeft als dakloze dingen moeten doen om te overleven waar hij niet trots op is. Hij begon met stelen en ging drugs verkopen om op die manier toch aan zijn geld en eten te komen. Ook kon hij door de lange wachtlijsten niet direct terecht bij het Leger des Heils. Bij instanties hoefde Giorgio ook niet aan te kloppen, want de trajecten die daar aan voorafgingen voordat hij überhaupt hulp kon krijgen namen maanden in beslag. Uiteindelijk kon Giorgio terecht bij het Leger des Heils en kon hij met dank aan adequate hulp van het UWV weer aan werk komen. Langzamerhand klom hij uit het dal, maar dit ging niet zonder slag of stoot.

Schulden

Tijdens zijn tijd als dakloze had Giorgio inmiddels een flinke schuld opgebouwd. Hij kreeg een naheffing van het Leger des Heils en moest zijn zorgkosten nog betalen, net als boetes die open stonden voor zwartrijden met het openbaar vervoer en een hoge telefoonrekening die hij al had afgesloten voordat hij dakloos raakte. De schuldeisers plukten, zoals Giorgio het zelf zegt, als haaien geld van zijn rekening en dus werd het moeilijk voor hem om de huur van een huis te kunnen betalen. Giorgio noemt die tijd een mentale molen en zegt dat hij sterk moest zijn om die periode te overleven. "Je kan elk moment denken dat je op gaat geven, want wat heeft het nog voor zin?", deelt hij zijn heftige ervaring.

Zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.

Eigen baas

Inmiddels heeft Giorgio zijn zaken gelukkig weer op een rijtje en heeft hij zelfs zijn eigen bedrijfje. De Almeerder helpt jongeren en jongvolwassenen zelfstandig te worden en begeleidt hen om op eigen benen te kunnen staan. De oud-dakloze heeft inmiddels een aardig netwerk opgebouwd en is bezig om zijn eigen opvangcentrum Werkelijkheid op Straat te realiseren om daar onderdak en begeleiding te bieden. Met dit initiatief wil de ervaringsdeskundige medestanders helpen om zelfredzaam te worden.

Praat, praat, praat

Als Giorgio een les mag meegeven die hij heeft geleerd tijdens zijn periode als dakloze, is het wel communiceren. Hij benadrukt hoe belangrijk het is om iemand te vinden die je vertrouwt en daarmee te praten over je problemen. "Praten is de beste therapie die er bestaat, daar heb je niet per se een therapeut voor nodig. Ga naar iemand toe die je genoeg vertrouwt om in ieder geval je verhaal te kunnen doen", drukt Giorgio de mensen op het hart. De oud-dakloze vond zijn vertrouwenspersoon bij het UWV en daar heeft hij tot op de dag van vandaag contact mee. "Misschien kom je mensen tegen die weer mensen kennen die jou kunnen helpen. Dus vooral praten en je verhaal delen", besluit Giorgio.

Ster advertentie
Ster advertentie