FunX

Moet de Marokkaanse dienstplicht ook voor jongeren met dubbele nationaliteit gelden?

  1. Newschevron right
  2. Moet de Marokkaanse dienstplicht ook voor jongeren met dubbele nationaliteit gelden?

De dienstplicht in Marokko wordt vanaf 1 oktober heringevoerd. Koning Mohammed maakte op dinsdag bekend dat hij ja heeft gezegd tegen de wet die door het parlement al goed was gekeurd.

Dat betekent dat Marokkaanse mannen en vrouwen tussen de 19 en 25 jaar een jaar lang militaire training moeten volgen. Het is nog niet bekend of de dienstplicht ook voor Marokkaanse Nederlanders geldt. Gehandicapten zijn vrijgesteld en studenten mogen de dienstplicht later vervullen. Het ontlopen van de verplichting kan leiden tot een celstraf van een tot drie maanden.

Nationalisme

Het was koning Mohammed zelf die in 2006 de dienstplicht afschafte. Toch wil hij de verplichting nu opnieuw invoeren. In een toespraak vertelde de koning dat hij vindt dat Marokkanen nationalistischer moeten nadenken. Volgens NOS-correspondent en oud FunX-medewerker Willemijn de Koning zijn er Marokkaanse activisten die twijfelen aan deze motivatie van de koning. Zij denken dat het een soort straf is voor de sociale onrust van de afgelopen jaren.

Wel of niet goed

NOS op 3 sprak verschillende Marokkaans-Nederlandse jongeren naar hun mening over de Marokkaanse dienstplicht. Volgens de 23-jarige Meryem geeft de dienstplicht jongeren een betere kans op een baan. De 23-jarige Nasser zou juist echt niet het leger in willen. Volgens hem zou het niet goed zijn voor zijn ontwikkeling om een jaar weg te zijn.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Discussieer mee in critix

Wat vind jij van de Marokkaanse dienstplicht? Is dit iets dat je zou moeten doen voor je vaderland? Ook als je een dubbele nationaliteit hebt en in Nederland woont? In het wekelijkse programma CritiX, op zondag, wordt dit onderwerp van 17.00 - 19.00 uur ter discussie gesteld en jij kan meepraten!

Ster advertentie
Ster advertentie