Close-up

Hajar (22): "Seksueel geweld is nog steeds een taboe, vooral in de islamitische gemeenschap"

  1. Newschevron right
  2. Hajar (22): "Seksueel geweld is nog steeds een taboe, vooral in de islamitische gemeenschap"

"Toen ik te maken kreeg met seksueel geweld moest ik er op de harde manier achter komen dat er helemaal geen steun was vanuit mijn cultuur of vanuit hulporganisaties. Die hebben namelijk geen ervaring met hoe daar binnen de islamitische gemeenschap mee om wordt gegaan. Er hangt sowieso nog zo'n taboe op het onderwerp en dan komt er nog eens bij dat ik Marokkaans en moslim ben. Seks wordt helemaal niet besproken. Je krijgt als eerste reactie: 'je mocht sowieso niet met die jongen zijn'. Je bent dus volledig afhankelijk van wat school je meegeeft. Maar bij die seksuele voorlichting gaat het niet over hoe je je grenzen moet opstellen of hoe je die moet beschermen, terwijl dat ook bij seks hoort.

Tijdens mijn aangifte kreeg ik veel vragen als 'wat had je aan?' en 'heb je wel fysiek laten merken dat je het niet wilde?'Dan ga je wel twijfelen: is er niet iets wat ik anders had kunnen doen? Heb ik iets gezegd waaruit misschien bleek dat ik het wél wilde? Maar 'nee' kan in verschillende vormen komen. Het kan ook lichaamstaal of huilen zijn. Ik vind dat daar meer aandacht voor moet komen.

Ik krijg nu pas therapie, terwijl het al in december is gebeurd. In de tussentijd ben ik ook niet doorverwezen naar een supportgroep of iemand die me zou kunnen ondersteunen. Ik realiseerde me dat dat niet oké is. Toen dacht ik: waarom ga ik het niet zelf doen? Vervolgens ben ik het Instragramaccount The Phoenix Sisters gestart, waarmee ik voorlichting en verwerking van seksueel geweld bied. Al snel kwamen er veel meiden naar me toe die vertelden ook zoiets te hebben meegemaakt.

Ik heb het account verder uitgebreid en nu geef ik met behulp van een andere dame en meerdere vrijwilligers workshops over trauma's verwerken en grenzen opstellen. We zijn nu in gesprek met scholen, waar ik mijn workshops wil aanbieden, en met de politie. Die handelt namelijk ook niet altijd juist in de wijk. Daarnaast leg ik ook contact met islamitische geleerden. Zij kunnen dan met ouders communiceren zodat de boodschap beter bij hen overkomt. Ze willen namelijk vaak wel helpen, maar weten simpelweg niet hoe. Als ik een gesprek met een islamitische ouder aanga, iemand die niet in Nederland is geboren, dan gaat daar waarschijnlijk niks uitkomen, daar ben ik me van bewust. Ik schakel dan liever iemand in die het bericht beter kan overbrengen.

Mensen moeten zich bewust worden van het probleem en snappen dat het niet weggaat als je het niet bespreekt. Ik probeer seksueel geweld bespreekbaar te maken. Ik wil de juiste kennis bieden en een steun zijn voor mensen die het helaas hebben moeten meemaken, maar hoef niet per se die ene persoon te zijn die de boodschap overbrengt. Aan het eind van de dag is het gewoon belangrijk dat er verandering komt."

- Hajar (22)

CLOSE -UP

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Hulp bij seksueel misbruik

Ben jij slachtoffer van seksueel misbruik of seksuele uitbuiting en heb je hulp nodig?

Centrum Seksueel Geweld biedt professionele hulp aan iedereen die een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt. Ook kun je terecht bij Slachtofferhulp. Zij kunnen je emotionele ondersteuning bieden of helpen bij het doen van aangifte. Ook vind je hier een community waar je met lotgenoten kunt praten.

Ster advertentie
Ster advertentie