FunX

Het is vandaag Nowruz: wat is het en hoe wordt het gevierd?

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Het is vandaag Nowruz: wat is het en hoe wordt het gevierd?

Het is vandaag Nowruz, oftewel Perzisch Nieuwjaar! De feestdag wordt door meer dan 300 miljoen mensen wereldwijd gevierd op de dag dat de lente begint. Nowruz staat in het teken van nieuw leven en zonnigere dagen. Hoewel de Verenigde Naties 21 maart als officiële dag voor Nowruz erkennen, wordt het feest gevierd tussen 19 en 22 maart, afhankelijk van verschillende internationale kalenders en zonberekeningen.

Wat is Nowruz?

Nowruz wordt gevierd op de dag dat de zon loodrecht boven de evenaar staat, ook wel de lente-equinox genoemd, en wordt binnen de Perzische gemeenschap gezien als het begin van een nieuw jaar. Wereldwijd beginnen mensen weken van tevoren met de voorbereidingen voor Nowruz. Zo voeren mensen in aanloop naar de feestdag rituele dansen uit en vullen ze vaten in hun huis met water, wat wordt geassocieerd met gezondheid, met als doel om ongeluk en pech uit te bannen.

Vandaag is het begin van het jaartal 1402 volgens de Perzische telling.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoe wordt Nowruz gevierd?

Nowruz staat in het teken van vruchtbaarheid in combinatie met nieuw leven en gaat traditioneel gezien gepaard met het eten van zaden, vruchten en eieren. In veel huizen worden de tafels gedekt met symbolische goederen die 'Haft-Seen' genoemd worden. 'Haft-Seen' betekent letterlijk 'Zeven-S' in de Perzische taal Farsi. De producten kunnen dan ook in zeven categorieën onderverdeeld worden die beginnen met de letter 's', bijvoorbeeld: samanu (zoetigheden), sinjid (olijven), sirka (azijn), seb (appel) en ser (knoflook). Ook zie je dat de tafel gedecoreerd wordt met sabza (betekent letterlijk gras, maar staat voor natuurlijke elementen, zoals bloemen). Daarnaast is het gebruikelijk om 'Haft-Mewa' (Zeven-Fruiten), bestaande uit gedroogd fruit en noten in rozenwater, te nuttigen.

Verder is het een traditie om langs te gaan bij familie en zal je op de gedekte tafels bijvoorbeeld ook eieren, spiegels, gedichten en de Koran tegen kunnen komen. Kinderen worden vaak in de watten gelegd en ontvangen geld, terwijl muzikanten hun instrumenten uit de kast halen en veel energie steken in het entertainen van mensen op straat. Tegelijkertijd gaan Nowruz-vierders thuis of buitenshuis de dansvloer ook niet uit de weg en hebben verschillende regio's en gebieden hun eigen gebruiken en tradities om Nowruz-festiviteiten vorm te geven.

Waar wordt Nowruz gevierd?

Nowruz is afkomstig vanuit de Perzische gemeenschap en wordt gevierd in landen als Iran, Afghanistan, Albanië, Azerbeidzjan, Georgië, Koerdistan, Kazachstan, Kosovo, Kirgizië, Mongolië, Tadzjikistan, Turkmenistan en Oezbekistan. Daarnaast wordt het ook op grote schaal gevierd in gebieden in Turkije, India en andere plaatsen met Perzische enclaves.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie