Up 2 Date

Suleyman over de situatie in Afghanistan, een jaar na de val: "We mogen niet wegkijken"

  1. Newschevron right
  2. Suleyman over de situatie in Afghanistan, een jaar na de val: "We mogen niet wegkijken"

Op 15 augustus 2021 namen de Taliban de macht in Afghanistan over. Inmiddels zijn we een jaar verder en is de situatie in Afghanistan er niet beter op geworden. Het land kampt met een enorme humanitaire en economische crisis. Suleyman van Hart van Afghanistan vertelt er meer over: "Het gaat niet best, eerlijk gezegd."

Een jaar na de val van Kabul, Afghanistan: "De situatie is verslechterd"

Voedselcrisis

Volgens Suleyman staat Afghanistan er nog slechter voor dan ooit. "Meer dan de helft van de bevolking heeft acute voedselhulp nodig om te overleven", vertelt hij. Voor een miljoen kinderen zijn de omstandigheden zelfs zo erbarmelijk dat ze het waarschijnlijk niet overleven als er niets wordt gedaan. "Dat is ingrijpend en heftig."

De hongersnood komt voornamelijk doordat de economie in Afghanistan volledig is ingestort. Volgens journalist Matthieu Aikins komt dat omdat het land de afgelopen jaren meer dan honderd miljard dollar aan noodhulp ontving van onder meer de VS en het daardoor afhankelijk werd van die steun. "Zonder noodsteun stortte de economie in. Mensen zitten zonder werk, er heerst hongernood. De humanitaire situatie is erbarmelijk", vertelde hij eerder deze week aan NOS.

Niet naar school

Naast het voedseltekort is de situatie van vrouwen en meisjes in Afghanistan momenteel ook schrijnend. Zo mogen meisjes nog steeds niet naar school. "Afghanistan is het enige land ter wereld waar meisjes geen onderwijs kunnen volgen. Ze kunnen niet worden wie ze willen zijn", aldus Suleyman.

Dat de rechten van Afghaanse vrouwen sinds augustus vorig jaar drastisch zijn ingeperkt, bleek ook uit een rapport dat Amnesty International afgelopen juli publiceerde. Vrouwen zijn niet alleen het recht op een vrij leven verloren, maar worden ook niet beschermd tegen huiselijk geweld. Daarnaast is het aantal kindhuwelijken en gedwongen huwelijken alleen maar toegenomen.

Wake

Suleyman hield deze week een solidariteitswake waarbij mensen die banden hebben met Afghanistan met elkaar bespraken wat er gedaan kan worden om het land en de inwoners te helpen. "De belangrijkste conclusie: we moeten zorgen dat de situatie in Afghanistan op de kaart blijft. We mogen niet wegkijken", zegt Suleyman. "De wereld gaat snel, we vergeten wat er een jaar geleden is gebeurd."

Hoopvol

Wat volgens Suleyman ook ontzettend belangrijk is, is om hoopvol te blijven. "De situatie is natuurlijk heel ernstig, maar we kunnen allemaal wat doen." Hij raadt iedereen aan om op social media berichten te blijven delen over de situatie in Afghanistan. "Daarmee zorg je ervoor dat mensen zich ervan bewust worden en weten wat er speelt."

Ster advertentie
Ster advertentie