Up 2 Date

Amnesty: rechten Afghaanse vrouwen zijn drastisch ingeperkt door de Taliban

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Amnesty: rechten Afghaanse vrouwen zijn drastisch ingeperkt door de Taliban

Niet meer naar school mogen, niet meer alleen op het vliegtuig mogen stappen en uitgehuwelijkt worden aan mannen die veel ouder zijn. Voor miljoenen Afghaanse vrouwen is dit helaas de dagelijkse realiteit sinds de machtsovername door de Taliban in Afghanistan, zo blijkt uit een nieuw rapport van Amnesty International. Volgens de mensenrechtenorganisatie zijn de rechten van Afghaanse vrouwen sinds augustus vorig jaar drastisch ingeperkt.

'Verdwijningen'

In het rapport Death in Slow Motion: Women and Girls under Taliban Rule schrijft Amnesty International dat vrouwen in Afghanistan niet alleen hun recht op een vrij en veilig leven kwijt zijn sinds augustus 2021, maar worden ze ook niet beschermd tegen huiselijk geweld en is het aantal kindhuwelijken en gedwongen huwelijk alleen maar toegenomen. Vrouwen die vreedzaam protesteerden tegen het beleid van de Taliban worden bedreigd, gearresteerd, gemarteld en 'verdwijnen'.

Stiekem les volgen

Hoewel de Taliban vorig jaar aangaf dat vrouwenrechten beschermd zouden worden, wijst het beleid het tegenovergestelde uit. In Start met Gilly vertelt Elke Kuijper van Amnesty International dat Afghaanse vrouwen tegenwoordig voornamelijk hun dagen thuis moeten doorbrengen. "Uit verhalen die we van Afghaanse vrouwen hebben gehoord, blijkt wel dat velen thuis nog doorgaan met studeren. Ze lezen bijvoorbeeld boeken en volgen soms stiekem Engelse les." Thuis studeren heeft echter wel vergaande gevolgen voor vrouwen aangezien ze een celstraf of martelingen riskeren als de Taliban erachter komt dat ze de regels overtreden.

Kindhuwelijken

Ook vertelt Elke dat de fors toegenomen kindhuwelijken onder meer veroorzaakt worden door de zware economische crisis in Afghanistan. "De economische situatie in Afghanistan is momenteel erg slecht en het uithuwelijken van jonge dochters aan veel oudere mannen is voor sommige gezinnen de enige mogelijkheid om geld binnen te krijgen."

Consequenties

Amnesty International vindt dat de internationale gemeenschap moet eisen dat de Taliban de rechten van meisjes en vrouwen waarborgt. Daarnaast zouden er consequenties verbonden moeten worden aan de acties van de Taliban, zoals gerichte sancties of reisverboden.

Niet alleen de internationale gemeenschap, maar ook burgers kunnen collectief iets doen om de mensenrechtenschendingen door de Taliban onder de aandacht te brengen. "Je kunt altijd naar onze website gaan om meer te lezen over dit onderwerp. Het is belangrijk om dit soort informatie met elkaar te delen", stelt Elke. "Als meer mensen weten wat er speelt (in Afghanistan, red.), kunnen ze bijvoorbeeld de regering oproepen om er iets aan te doen. Je kunt altijd iets doen."

Ster advertentie
Ster advertentie