Waarom lijken artiesten vaak zo ongelukkig in hun documentaires?
- News
- Waarom lijken artiesten vaak zo ongelukkig in hun documentaires?
Hij heeft geld, succes en minstens een miljoen fans. Boef heeft het allemaal, maar toch liet de rapper in zijn recordbrekende documentaire weten dat hij soms ook ongelukkig is. En hij is niet de enige artiest die dat doet. Zo gaf ook onder andere Famke Louise aan dat ze niet gelukkig is in haar documentaire. Maar hoe kan het dat artiesten zo ongelukkig lijken te zijn?
Mensen van vlees en bloed
"Het kan zijn dat die artiesten ongelukkig zijn," vertelt artiestenpsychologe Daisy Gubbels in 7/11. "Maar het kan ook zo zijn dat we door de documentaire beelden zien die we normaal niet snel zouden zien. We zijn allemaal wel een keer ongelukkig, verdrietig, emotioneel of onzeker." Artiesten zijn natuurlijk ook gewoon mensen van vlees en bloed.
Positieve kant laten zien
Wij mensen hebben de neiging om naar de buitenwereld vooral de positieve kant van onszelf te laten zien. Artiesten doen dit ook. "Wanneer we in de media verschijnen en we even ons zegje moeten doen, doen we dat altijd op ons best en vertellen we dat het goed met ons gaat en delen we onze successen."
Als je dan kijkt naar de documentaires van Boef en Famke Louise, zie je ook die andere kant. Omdat ze normaal gesproken altijd alleen de succesvolle en blije kant van zichzelf laten zien, komt dit bij de kijker harder aan. "Als we ons leven gaan filmen, komen er ineens veel meer beelden bij kijken. Dan lijkt het alsof iemand veel emotioneler en verdrietiger is."
Social media en bekendheid
Maar waarom zijn artiesten eigenlijk ongelukkig? Dit kan mede door de bekendheid komen zegt Daisy. "Daarmee bedoel ik bijvoorbeeld het herkend worden op straat, maar ook dat je op social media veel kritiek over je heen kan krijgen." We zien alleen maar de glamour kant van het leven van de artiesten. "Iemand is rijk, iemand kan een mooi huis bouwen zoals Boef, maar er zit ook een negatieve kant aan. De druk dat je zo succesvol moet zijn en de eenzame kant."
Positieve eigenschappen koppelen
Nog een reden dat mensen sneller denken dat artiesten gelukkig en succesvol zijn, is omdat wij mensen positieve eigenschappen aan elkaar koppelen, zonder dat dat klopt. "Op het moment dat we iemand zien die succesvol is, denken we ook dat diegene gelukkig is." Dit doe je bijvoorbeeld ook automatisch als iemand knap is. "Als iemand mooi is, krijg je sneller het idee dat diegene ook slim is." Het zit eigenlijk dus gewoon in de mens om conclusies te trekken zonder dat je het doorhebt.
Sensatie
Maar is het laten zien van de mindere kant van het artiestenbestaan niet een trucje van de productie van de docu’s om het verhaal wat interessanter te maken voor de kijker? Volgens Daisy is dat niet per se het geval. "Ik geloof wel dat het echt is, maar ik ben me er wel bewust van dat het interessant is om een andere kant te laten zien dan we al gewend zijn."
Geld maakt niet gelukkig
Maar hoe zit dat met 'geld maakt gelukkig' bij de artiesten? Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat er in westerse landen nauwelijks verband is tussen inkomen en geluk. Slechts 1 tot 2 procent van de verschillen in levensvreugde kan verklaard worden door het inkomen. Het verband leggen tussen rijk en gelukkig zijn doen we dus ook onbewust, net als dat we een verband leggen tussen mooi en slim zijn.