FunX

Sona (25) is onzeker over haar neus: "Vergeleek mezelf met alles en iedereen"

foto: VICE/Chris en Marjan
  1. Newschevron right
  2. Sona (25) is onzeker over haar neus: "Vergeleek mezelf met alles en iedereen"

De 25-jarige Sona is al sinds ze zich kan herinneren onzeker over haar neus. Voor een artikel op VICE sprak ze drie andere meiden die dezelfde onzekerheid delen, onder wie iemand die heel erg spijt heeft van haar neuscorrectie. In gesprek met Sander en Vonneke vertelt Sona waar haar onzekerheid vandaan komt en gaat ze in op de ervaringen van de personen die ze gesproken heeft.

Sona (25) wil van haar eigen neus leren houden

Onzekerheid

De onzekerheid over haar neus begon bij Sona op jonge leeftijd al. Volgens haar had dat onder meer te maken met waar ze is opgegroeid. "Ik ben Irakees en ben opgegroeid in een dorpje in Limburg. Het was een hele witte omgeving met weinig mensen die op mij leken."

Quote

Ik riep al sinds mijn elfde dat ik een neuscorrectie zou doen.

Sona (25)

Vergelijken met alles en iedereen

Sona vergeleek zich niet alleen met mensen in haar omgeving. "Ik was mezelf constant met alles en iedereen aan het vergelijken. Met mensen op tv, in tijdschriften, op social media, noem maar op." Ze zag dat haar neus niet voldeed aan het 'schoonheidsideaal'. "Daarom riep ik sinds mijn elfde al dat ik een neuscorrectie zou doen zodra ik daar de middelen voor zou hebben."

Omarmen

Tot op heden heeft Sona nog niet aan dat verlangen toegegeven, terwijl ze inmiddels wel over de middelen beschikt. "Ik ben nu 25 jaar en heb nog steeds mijn 'Irakese neus'." Ze vertelt dat ze er nog niet uit is of ze ooit een neuscorrectie ondergaat. "Ik zit middenin een proces om meer van mijn eigen neus te leren houden. Ik ben een trotse Arabische vrouw en hoop dat ik alles kan omarmen wat daarbij hoort, zonder dat ik iets aan mezelf hoef te veranderen."

Spijt of blij?

Sona heeft veel geleerd van haar gesprekken met anderen die dezelfde onzekerheid delen. Zo heeft een conversatie met een van de meiden, die veel spijt heeft van haar neuscorrectie, Sona doen beseffen dat ze geen overhaaste beslissing moet maken. "Ze heeft het gevoel dat ze een deel van haar identiteit is verloren." Tegelijkertijd zijn er ook mensen die superblij zijn met hun ingreep. "Een andere vrouw vertelde me dat ze nu supertrots en zelfverzekerd is. Zo kan het ook."

Quote

Ik wil mijn neus niet meer als 'imperfectie' zien.

Sona (25)

Geen imperfectie

Ondanks het schrijven van het artikel is Sona's onzekerheid niet volledig verdwenen. "Maar ik ben wel tot de ontdekking gekomen dat heel veel mensen met dit soort onzekerheden kampen. Ik heb ontzettend veel reacties gekregen van mannen en vrouwen." Sona is zich er bewust van dat het geen makkelijke keuze is om wat aan jezelf te laten veranderen. "Maar wat de keuze ook wordt: ik wil mijn neus niet meer als 'imperfectie' zien."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie