FunX

Straks bijbetalen voor insuline? "Ik word gestraft omdat ik diabetes heb"

foto: Arnold Reyneveld
  1. Newschevron right
  2. Straks bijbetalen voor insuline? "Ik word gestraft omdat ik diabetes heb"

Minister Kuipers van Volksgezondheid wil tienduizenden diabetespatiënten extra laten betalen voor hun insuline. Blogger Sam Mebius (21) is het hier niet mee eens en heeft een petitie gestart. Hij vertelt aan Tannaz over zijn strijd voor betaalbare insuline: "We moeten niet bijbetalen voor iets wat we nodig hebben."

Vingerprikje

Bij mensen met diabetes, oftewel suikerziekte, wordt de bloedsuikerspiegel op peil gehouden door insuline. Sam heeft hier zelf helaas genoeg ervaring mee. Hij ontdekte twee jaar geleden door een vingerprikje bij de huisarts dat zijn suikerwaarde wel erg hoog was. In het ziekenhuis bleek dit zo hoog te zijn dat hij in een coma zou kunnen belanden. De diagnose was diabetes type 1. Vanaf dat moment spuit Sam elke dag insuline. Hij gebruikt een vorm waarvoor je over een jaar zou moeten bijbetalen als het aan minister Ernst Kuipers ligt. "Belachelijk natuurlijk", als je het Sam vraagt.

Sam strijdt voor betaalbare insuline: "We moeten niet bijbetalen voor iets dat we nodig hebben"

Petitie

De insuline waarvoor waarschijnlijk bijbetaald moet worden, wordt voornamelijk gebruikt door diabetes type 1-patiënten. Om te voorkomen dat deze patiënten straks moeten bijbetalen voor hun insuline, is Sam een petitie gestart. Daarin spreekt hij namens alle mensen met diabetes type 1. "Wij constateren dat de keuzevrijheid voor mensen met diabetes type 1 door bezuinigingen op de vergoede medicijnen nog meer beperkt gaat worden." Ook geeft Sam in de petitie aan dat iedereen de ziekte anders ervaart en ook anders reageert op een bepaalde soort insuline.

Met de petitie hoopt Sam dat minster Ernst Kuipers nog eens goed naar de kwestie zal kijken en de meningen en ervaringen van mensen met diabetes type 1 zal meenemen. Hiervoor zal de petitie 30.000 keer ondertekend moeten worden. Na de eerste drie dagen heeft Sam al meer dan 7000 handtekeningen verzameld.

Besparen op geneesmiddelen

Vanaf 2023 moet er ongeveer 140 miljoen euro worden bespaard op geneesmiddelen. Dit wordt gedaan door veranderingen aan te brengen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Onder het GVS vallen verschillende groepen geneesmiddelen waar een maximale vergoeding voor is vastgesteld. Als de prijs van de vergoeding hoger is dan het vergoedingsliemiet, moet de patiënt het verschil zelf bijbetalen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Duurdere insuline

Welke medicatie uiteindelijk duurder zal worden is nog onduidelijk, maar de Diabetesvereniging Nederland vreest dat de insuline van Novo Nordisk hieronder zal vallen. Deze insuline wordt gebruikt door veel diabetes type 1 patiënt. "Het is een innovatieve insuline waar nog patent op zit", vertelt beleidsmedewerker Heleen Knottnerus van Diabetesvereniging Nederland tegen AD. "Hierdoor is die nog iets duurder, maar het gaat niet om gekke bedragen." Als het nieuwe beleid wordt doorgezet en ongeveer 70.000 patiënten deze insuline willen blijven gebruiken, kunnen de extra kosten oplopen tot 250 euro per jaar, bovenop het eigen risico.

Overstappen

Het is voor patiënten lastig om te switchen naar een andere, goedkopere insuline. Dit legt Sam ook uit. "Wat voor de een werkt, werkt voor de ander niet. Hier kan je als patiënt niks tegen doen." Ook Knottnerus benadrukt nog hoe belangrijk het is dat een patiënt zijn eigen insuline kan behouden. "Diabetes is een vervelende ziekte en de insuline is van levensbelang." Welke insuline een patiënt gebruikt, zou dus nooit mogen afhangen van het feit of zij deze kunnen betalen.

Ster advertentie
Ster advertentie