FunX

Studeren alleen nog voor rijke mensen?

  1. Newschevron right
  2. Studeren alleen nog voor rijke mensen?
Studeren wordt steeds duurder. Als je langer dan een jaar uitloopt, krijg je vanaf 2012 waarschijnlijk een boete van 3000 euro. In het plan van Staatssecretaris Zijlstra (OC&W) staat ook dat de studiefinanciering volgend jaar wordt teruggebracht naar drie jaar.

Daarna wordt het een lening. “Nederland wordt zo alleen maar dommer", zegt FunX-luisteraar Tyson Hill. Ook de Landelijke Studenten Vakbond windt zich op over alle kortingen op de stufi. Voorzitter Pascal Ten Have: "Als dit doorgaat wordt studeren iets van de elite.”

Arme studenten
“Arme mensen verdienen geen onderwijs. Weg met de studiefinanciering.” Dat is de stelling die onlangs werd behandeld in het gloednieuwe programma CritiX (maandag t/m donderdag 21.00-23.00 uur). De stelling is natuurlijk keihard geformuleerd. Maar zo vergezocht is het niet. In het regeerakkoord staat onder andere dat de basisbeurs alleen nog in de bachelorfase blijft bestaan. Als je na drie jaar studeren je opleiding wil afmaken, dan moet je geld lenen. En zo’n lening kan je heel lang blijven achtervolgen. Zodra je gaat werken moet je elke maand een fors bedrag aflossen.

Lang studeren kost meer
Een ander punt is dat het collegegeld oploopt tot 5.000 euro per jaar, als je meer dan een jaar langer studeert. Afstuderen wordt dus een dure grap. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) vindt dat deze maatregelen groot onrecht doen aan duizenden studenten in Nederland. Daarom gaat de bond namens de studenten naar de rechter te stappen. “Zo wordt studeren iets van de elite” ,zegt voorzitter Pascal Ten Have. “Er wordt gekort op de studiefinanciering terwijl de gemiddelde student het helemaal niet zo breed heeft.” Ten Have geeft ook aan dat de studiefinanciering nu al niet overhoudt en dat veel studenten nu al naast hun studie moeten werken om hun studie te kunnen bekostigen.

Wat vindt jij? En wat voor gevolgen hebben de bezuinigingen voor jou?

In het FunX-programma CritiX en op Facebook.com/FunXFM reageerde luisteraar Tyson Hill al:

“Ja is idd de gedachtengang in Den Haag, dat alles aleen aande elite gegund moeten worden. Dit zal Nederland aleen dommer maken want laten we eerlijk zij, de rijksten van de wereld waren ooit straat arm of hebben tot de dag vandaag geen Bachelor of Masters diploma. Onderwijs helpt je om rijk te worden, rijk of succesvol worden heb je zelf in je handen. En als iemand voorbeelden wil? Donald Trump, Bill Gates, Oprah Winfrey, Mark Zukenberg en ga zo maar door allemaal steen rijk en succesvol maar ooit straat arm of anderen zonder geen ene hoge diploma ;)”

Ook FunX-luisteraar Jay Sew ziet niets in studieleningen:

“Studiefinanciering zorgt ervoor dat studenten meteen een schuld hebben terwijl ze nog geen inkomen hebben. Als werkende word je eerst getoets op je inkomen of je het wel terug kan betalen. Studiefinanciering zorgt ervoor dat je niet meteen naar het buitenland kan met je kennis, het is een soort indirecte straf en houdt je gevangen in dit land.”
Ster advertentie
Ster advertentie