FunX

Lisa (20): "Als ik veel geld heb, koop ik al het eten dat ik wil"

  1. Newschevron right
  2. Lisa (20): "Als ik veel geld heb, koop ik al het eten dat ik wil"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week vertelt de 20-jarige Lisa haar verhaal.

Naam: Lisa
Leeftijd: 20
Werk: Social media stagiair (fulltime) en oppasser
Woonsituatie: Bij ouders
Inkomen: €370
Zorgtoeslag: €100
Zakgeld: €120
Nu op betaalrekening: €145
Spaarrekening voor nu: €2000
Spaarrekening voor later: €9000
Schulden: Geen

Maandelijkse vaste lasten:
Telefoon: €14
Spotify: €5
Zorgverzekering: €100
Totaal: €119

Hey Lisa, kun je een beetje rondkomen met dit inkomen?
“Ik denk dat niemand blij is met een stagevergoeding, maar ik ben blij dat ik iets krijg. Maar ik verdien nu wel minder dan dat ik gewend ben, omdat ik hiervoor een bijbaan had. Dan verdiende ik meer. Ik denk rond de 500 euro per maand."

Heb je nog onderhandeld over je stagevergoeding?
"Nee, heb ik niet geprobeerd. Ik was al blij dat ik bij dit bedrijf stage kon lopen en de vergoeding vind ik redelijk."

Hoe vaak werk je nog naast je stage?
"Ik denk dat ik gemiddeld een keer per maand oppas. Dat verdient wel lekker: ik krijg vijftig euro voor paar uurtjes. Daarnaast maak ik drie keer in de maand schoon bij het evenementengebouw van de ouders van mijn vriend. Dat kost een uurtje tijd en ik krijg dan veertig euro. Het is makkelijk verdiend."

Vind je het zwaar om nog naast je stage te werken
"Nee, het oppassen is chill, ik zit op bank en kijk televisie. En dat schoonmaken is ook maar uurtje werk."

Wat voor opleiding doe je?
"Media en Entertainment Management. Dat heet nu Creative Business. Ik vind het wel een leuke, creatieve opleiding, maar ik heb niet echt het idee dat ik veel heb geleerd over een bepaald iets."

Hoe bevalt je stage?
“Ik loop op een hele leuke plek stage. Ik had verwacht dat ik het veel zwaarder zou vinden, omdat ik gewend was aan twee dagen school per week. Maar de stage is zo leuk dat ik er niet moe van word."

Wat doe je dan precies op je stage?
"Ik loop stage op de social media-afdeling. Ik leer om social media te beheren op organisatorisch niveau, hoe je een bepaalde doelgroep kunt aanspreken en hoe je goede content kan maken met weinig middelen."

Wat wil je uiteindelijk bereiken na je stage en opleiding?
"Ik weet eigenlijk nog helemaal niet zo goed wat ik later wil. Ik wil wel in het mediawereldje werken, maar misschien voor mezelf. Ik zit al heel lang na te denken over een YouTube-kanaal, maar ik vind het een beetje eng. Ik ben bang voor de mening van anderen en dat ik negatieve reacties krijg."

Waar zou je dan over willen vloggen?
"Ik moet binnenkort een grote operatie ondergaan en ik vind dat er weinig informatie over te vinden is. Ik zou het leuk vinden om de hele weg daarnaartoe vast te leggen."

Wat voor operatie?
"Ik heb scoliose. Dat betekent dat je rug in een soort zijwaartse bocht groeit. Daar ben ik achter gekomen op mijn achtste en dat moet nu rechtgezet worden met twee ijzeren pinnen. Daarna moet ik een paar maanden thuisblijven om te revalideren."

Beïnvloed dat hoe jij met geld omgaat?
"Ja in die tijd zal ik geen inkomen hebben. Als ik hersteld ben van mijn operatie wil ik naar Dubai gaan, dus ik moet nu dat geld bij elkaar sparen."

Kun jij goed sparen?
“Ja, ik ben echt een spaarder."

Waarom heb je twee spaarrekeningen?
“Een voor nu en een voor later. Op mijn achttiende heb ik 8000 euro gekregen, dat hebben mijn ouders en opa en oma voor me gespaard. Aan dat geld kom ik niet, ik heb er zelf nog 1000 euro extra bijgespaard. Op de andere rekening staat 2000 euro, dat heb ik zelf gespaard en is bedoeld voor vakanties."

Is het nu niet lastig om te sparen met zo weinig inkomen?
“De ene maand is het wat meer dan de andere maand, maar als het kan spaar ik zoveel mogelijk. Het lukt me wel om gemiddeld 300 per maand sparen.”

Dus je geeft ongeveer 200 euro per maand uit?
“Ja, misschien wel iets meer, maar mijn inkomen is heel erg wisselend. Soms maak ik zes keer in de maand schoon en dan verdien ik meer. Ik geef mijn geld vooral uit aan uiteten gaan. Verder koop ik soms kleren, maar geen dure merkkleding. Laten we eerlijk zijn: ik ben student, dus het zou raar zijn als ik een tas van 5000 euro zou kopen."

Wat is je toekomstdoel qua inkomen?
“Eigenlijk wil ik gewoon leuk kunnen leven samen met mijn vriend. Op een gegeven moment willen we samen een huis kopen, dat hoeft echt geen villa te zijn. Ik heb geen concreet salaris voor ogen.. Ik hoor zoveel dingen dat ik niet weet wat realistisch is."

Denk je dat je in de toekomst kan rondkomen met alleen een YouTube-kanaal?
"Met YouTube moet je echt doorzetten of geluk hebben dat een kanaal je promoot en je zo meer volgers krijgt. Het is een kwestie van veel tijd investeren totdat je een beetje bekend wordt en geld ermee kan verdienen. Mocht dat niet lukken dan moet ik daarnaast ook werken."

Denk jij dat geld gelukkig maakt?
“Ik denk in een bepaalde mate wel. Ik hou echt heel veel van eten, maar sommige dingen skip ik nu wel omdat ik het dan te duur vind. Ik ga bijvoorbeeld geen drie euro voor een klein bakje frambozen betalen. Als je veel geld hebt denk je daar helemaal niet over na. Als ik veel geld zou hebben zou ik al het eten kopen wat ik wil. Je wordt er op dat moment vrolijk van, maar het belangrijkste is uiteindelijk toch wel dat je familie gezond is."

Over familie gesproken, wat heb je van ouders meegekregen over geld?
"Mijn vader is een spender en moeder is spaarder. Mijn moeder beheert het geld. Ik heb van haar meegekregen dat het belangrijk is dat je spaart. Ze zijn wel een voorbeeld voor me: ze hebben een mooi huis, leuk leven, gaan vaak op vakantie. En dat is te danken aan dat ze veel hebben gespaard."

Gaat het jou lukken om ook zo te eindigen?
"Ja daar heb ik vertrouwen in, maar ook omdat ik weet dat ik de juiste mensen om me heen heb. Misschien kunnen onze ouders ons steunen als we een huis kopen en dat is goede basis. Ik weet dat veel mensen dat niet hebben en dat het dan een stuk lastiger kan zijn."

MONEY MOVES

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Meer Money Moves? Je kunt alle artikelen hier terugvinden.

*De gebruikte naam is om privacyredenen gefingeerd. De naam is bekend bij de redactie.

Ster advertentie
Ster advertentie