Lifestyle

Lamyae (20): "Toen mijn vader mijn pinpas afpakte, ging ik gewoon door met online shoppen”

  1. Newschevron right
  2. Lamyae (20): "Toen mijn vader mijn pinpas afpakte, ging ik gewoon door met online shoppen”

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen geeft zijn geld op een andere manier uit. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week vertelt de 20-jarige Lamyae hoe zij met haar geld omgaat.

Inkomen/Uitgaven

Naam: Lamyae
Leeftijd: 20
Studie: MBO Handhaving Toezicht en Veiligheid
Werk: Beveiliger
Woonsituatie: Bij ouders
Netto inkomen: Werk (€1250) + studiefinanciering en stagevergoeding (€300)
Nu op betaalrekening: €582,78
Spaarrekening: €3000
Schulden: Geen

Maandelijkse vaste lasten:
Benzine:
€100
Telefoon: €56
Zorgverzekering: €136
Lesgeld: €129
Netflix: €4
Totaal: €425

Hey Lamyae, tof dat je ons een inkijkje wil geven in jouw portemonnee. Ben je tevreden met wat je verdient?
Ja ik vind dat ik best veel verdien voor iemand van 20 jaar. Dat komt omdat ik stage loop en in de weekenden werk als beveiliger.

Ja je werkt als beveiliger! Hoezo heb je daar voor gekozen?
Ik wilde altijd al iets met veiligheid doen, omdat het zo afwisselend is. Ik ben een Marokkaans-Nederlands meisje en je ziet niet vaak dat meiden zoals ik in de richting van beveiliging gaan. Vaak gaan ze meer iets in de zorg of iets juridisch doen. Ik ben ook nog eens best wel klein, dus meestal denken mensen: JIJ doet beveiliging?!

Wat vind je er dan zo leuk aan?
Het werk is afwisselend en je kunt er heel erg in doorgroeien. Ik wil na mijn opleiding HTV-P een HBO studie doen. Uiteindelijk wil ik bij het OM of justitie werken. Maakt niet uit hoe, als ik daar maar binnenkom.

Heb je er bij het kiezen van je studie op gelet wat je ermee kunt verdienen?
Nee niet echt. Ik weet dat je bij de politie de eerste twee jaren heel weinig verdient. Bij de gemeente verdien je wel echt goed. Maar de specifieke bedragen weet ik niet. Ik denk wel dat je minimaal HBO nodig hebt om lekker te verdienen.

Waar geef jij je geld het liefst aan uit?
Vroeger aan onnodige dingen zoals kleding en make-up. Maar hoe ouder ik word, des te meer ik begrijp dat ik mijn geld beter kan sparen voor een huis. En je moet ook steeds meer betalen aan de overheid. Zodra ik 18 werd, stond de Belastingdienst als eerste bij mij op de stoep, haha.

Ben jij een spaarder of een spender?
Dat vind ik moeilijk. Het ene moment wil ik gewoon lekker alles kopen en het andere moment vind ik dat ik echt moet sparen. Ik ga nu wel veel bewuster om met mijn geld dan eerst.

Oh ja? Gaf je eerst alles uit dan?
Ik heb best wel een gat in mijn hand. Ik gaf mijn geld uit aan heel onnodige dingen. Soms kocht ik kleding terwijl ik wist dat ik het niet ging dragen. Maar dan vond ik het gewoon heel leuk om het te zien hangen in mijn kast.

En nu heb je geen gat in je hand meer?
Nu koop ik alleen kleding als ik het echt nodig heb. Ik heb vrijwilligerswerk gedaan bij Unicef en dan word je geconfronteerd met mensen die het veel minder breed hebben dan jij. Dus iedere keer als ik in de winkel sta, denk ik daaraan. En ik doneer ook geld als er iets voorbij komt wat mij aangrijpt. Ik heb bijvoorbeeld geld gedoneerd aan een goed doel voor die bosbranden in Australië. Weer een reden om een trui minder te kopen.

Wat vonden jouw ouders ervan dat je zoveel geld uitgaf?
Mijn vader heeft op een gegeven moment al mijn bankafschriften uitgeprint om te laten zien wat ik allemaal uitgaf. Hij heeft toen mijn pinpas afgepakt. Maar hij was vergeten dat je online bankieren hebt, dus toen kocht ik gewoon alles online.

Het lijkt erop dat het nu wel beter gaat, want je hebt een prima spaarrekening. Geef je daar nooit stiekem iets van uit?
Nee, daar kom ik echt niet aan. Die spaarrekening heb ik bij een Marokkaanse bank omdat ik daar uiteindelijk een huis wil kopen. Zo word ik ook niet verleid om eraan te komen.

Wat is het duurste dat je ooit hebt gekocht?
Een Canada Goose jas. Die kostte €850 euro. Die heb ik drie jaar geleden gekocht toen ze in waren. Ik draag hem nu nog steeds, maar het is niet mijn standaard winterjas. Ik heb zoveel jassen dat ik iedere dag wel een andere kan aantrekken.

Maakt geld gelukkig?
Soms wel, soms niet. Ik moet wel genoeg geld hebben om te kunnen eten en auto te kunnen rijden. Maar ik ben dankbaar dat ik iedere dag wakker word en een dak boven mijn hoofd heb.

Welke dromen heb je?
Ik wil het liefst naar het buitenland gaan om te werken, bijvoorbeeld Frankrijk of Marokko.

Waar sta je over vijf jaar?
Ik wil heel graag in de stad wonen. Nu woon ik in Limburg en dat is gewoon heel saai. Dus over vijf jaar woon ik in de Randstad, dan heb ik kinderen en een vaste baan bij Justitie. Huisje, boompje, beestje. Ik verdien dan ongeveer €3000,- per maand.

Is er nog iets wat je wil meegeven aan iedereen die dit leest?
Doe je best op school, maak je ouders trots. Als je iets wil, dan moet je er echt voor gaan. Het hoogste gebouw is ooit een keer laag begonnen. Ik kan wel dromen over €3000,- per maand verdienen, maar daar moet ik wel wat voor doen. Het is niet alsof ik ineens wakker word in een kamer vol diploma’s. Ik strijd daar echt voor.

MONEY MOVES

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie