Lifestyle

Yannick (21) werkt 7 dagen per week: "Met toewijding kan je veel bereiken"

  1. Newschevron right
  2. Yannick (21) werkt 7 dagen per week: "Met toewijding kan je veel bereiken"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen geeft zijn geld op een andere manier uit. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week vertelt de 21-jarige Yannick hoe hij met zijn geld omgaat.

INKOMEN/UITGAVEN

Naam: Yannick*
Leeftijd: 21
Werk: Traineeship bouwbedrijf (40 uur), Assistent filiaalmanager supermarkt (20 uur)
Woonsituatie: Bij ouder
Netto inkomen: €3000
Nu op betaalrekening: €17000
Beleggersrekening: €15000
Schulden: Geen

Maandelijkse vaste lasten:
Leefgeld moeder €300
Spotify: €10
Telefoon: €25
Zorgverzekering: €120
Auto: Ik mag mijn auto alleen zakelijk gebruiken, maar heb hier verder geen lasten aan

Binnenkort komt daarbij:
Vastgoedhypotheek:
580 euro per maand (300 aflossing, 300 rente)
Persoonlijke lening: (afgesloten om eigen geld aan te vullen voor vastgoedhypotheek) 580 euro per maand (500 euro aflossing, 80 euro rente)
Vastgoedverzekering: 20 euro per maand

Hey Yannick, Dat is een behoorlijk salaris!
"Ja, ik denk er ook zo over. Hard werken levert veel op. Ik heb twee contracten en daarmee een hoog bruto inkomen, bij elkaar zo'n 4400 euro."

Wat voor opleiding heb je gedaan?
"Interieur en architectuur. Ik had daarvoor gekozen, omdat ik van kinds af aan iets met vastgoed wilde doen. Naast deze opleiding heb ik ook veel eigen onderzoek gedaan. Ik zoek bijvoorbeeld dingen op over de financiering op het gebied van vastgoed of hoe je zelf dingen kunt maken."

Binnenkort begin je met het afbetalen van een vastgoedhypotheek, wat is dat precies?
"De vastgoedhypotheek maakt het mogelijk om beleggingspanden te kopen. Dit is een stuk lastiger dan een normale hypotheek voor je eigen woning. Zo moet je zelf minimaal 20 procent van de aankoop uit eigen vermogen of via andere financierders betalen. De rente voor een vastgoedhypotheek is hoger dan een normale hypotheek, alleen de aflossing is een stuk lager. Zo kan je per jaar 20 procent rendement maken op je eigen inleg. Uiteraard zal ik hier mijn spaargeld compleet in moeten steken en heb ik nog een tweede financierder gevonden die een deel van de 20 procent inleg wilt veiligstellen."

Wil je niet ook een huis waar je zelf in kunt wonen?
"Ik wil uiteraard graag een woning voor mezelf kopen. Ik ga eerst dit beleggingspand van binnen opknappen en dan huurders vinden, want deze huurinkomsten kan ik gebruiken om een hogere hypotheek te krijgen."

Je werkt zeven dagen per week. Waarom?
"Als je jong bent, heb je veel geld nodig. Je kunt of helemaal niks meer uitgeven of meer gaan werken. Ik heb voor het tweede gekozen. Ik ben altijd al van plan geweest om hard te werken en te investeren in de toekomst. Ook toen ik nog op school zat, werkte ik hard. Ik liep toen doordeweeks stage en werkte in het weekend."

Veel leeftijdsgenoten zijn nu juist bezig met uitgaan en leuke dingen doen. Heb je niet het gevoel dat je heel veel mist, omdat je altijd aan het werk bent?
"Het is een beetje dubbel. Het is niet zo dat ik geen sociaal leven heb, ik ben elke avond vrij. Het enige wat ik niet meer doe is tot heel laat uitgaan. Als ik uitga, doe ik kalmer aan. Ik drink niets of nauwelijks, zodat ik fit blijf. Soms is dat wel jammer: als je vrienden nog doorgaan en jij weer naar huis moet."

Hoelang ga je dit nog volhouden?
"Ik wil niet mijn hele leven zo hard werken. Mijn vader heeft dat ook gedaan en dat heeft hem geen goed gedaan. Je houdt dat niet vol. Ik wil dit nog maximaal twee jaar doen en dan wil ik profiteren van wat ik heb opgebouwd. Dan ga ik gewoon vijf dagen per week werken."

Wat is er dan met je vader gebeurd?
"Mijn vader is plotseling overleden aan een hartaanval. Hij heeft altijd heel veel gewerkt. Ook belandde hij in een scheiding met mijn moeder en moest hij noodgedwongen ons huis verkopen. Hij had veel stress en hij had ook diabetes, dat is geen goede combi."

Heeft dat je niet aan het denken gezet over je eigen levensstijl?
"Ik geniet wel van mijn leven. Het is af en toe tactisch plannen met wat je gaat doen. Soms is het een dag doorbijten. Maar het valt me reuze mee."

Ben jij een spaarder of een spender?
"Eigenlijk beide. Ik stel mezelf een bepaald budget per maand - inclusief vaste lasten zo'n 1200 euro - en de rest gaat naar mijn spaarrekening. Hoe ik mijn geld uitgeef, maakt me niet uit. Soms geef ik in een keer veel uit, bijvoorbeeld aan een reis, andere maanden geef ik het beetje bij beetje uit."

Waar geef je je geld vooral aan uit?
"Gezellige dingen doen met vrienden, zoals een avondje naar de stad of ergens uit eten gaan."

Dat klinkt als een normaal uitgavepatroon. Heb je niet ook een keer lekker gespend?
"Met oud en nieuw heb ik een zesliterfles gekocht in de club. Het kostte 1000 euro."

En was dat het waard?
"Eigenlijk niet, je kunt net zo goed thuis indrinken. Maar het gaat om de gezelligheid. We wilden iets speciaals doen met oud en nieuw."

Wat denk jij: maakt geld gelukkig?
"Ja, eigenlijk wel. Het is niet per se een gelukkig gevoel op emotioneel gebied: je koopt er geen liefde mee en je krijgt niet iedereens waardering ermee. Wat mij gelukkig maakt als het op geld aankomt, is dat ik nooit aan het einde van de maand op mijn geld hoef te letten. Als iemand op vakantie wil met mij, hoef ik me nooit zorgen te maken over of ik het wel kan betalen. Dat geeft me veel vrijheid."

MONEY MOVES

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

*In verband met privacy is zijn naam gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

Ster advertentie
Ster advertentie