Lifestyle

Mike (23): "Mijn eerste salaris gaf ik volledig uit aan gadgets"

  1. Newschevron right
  2. Mike (23): "Mijn eerste salaris gaf ik volledig uit aan gadgets"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen geeft zijn geld op een andere manier uit. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week doet de 23-jarige Mike een boekje open over zijn inkomsten en uitgaven.

INKOMEN/UITGAVEN

Naam: Mike
Leeftijd: 23
Studie: HBO Commerciële economie, richting sportmarketing
Werk: Salesmedewerker bij organisatie die bedrijfsfitness aanbiedt
Woonsituatie: Bij ouders
Netto inkomen: €2500
Nu op betaalrekening: €746
Spaarrekening: €25.000
Schulden: Geen

Maandelijkse vaste lasten:
Autoverzekering:
€80
Benzine: €75
Telefoon: €35
Zorgverzekering: €120
Spotify: €15
Netflix: €10
Sportschool: €8

Totaal: €343

Hey Mike, thanks dat je ons inzicht wil geven in je portemonnee. Ben je tevreden met wat je verdient?
"Ik vind mijn inkomen best wel netjes, mag zeker niet klagen. Soms verdien ik wat meer omdat ik dan een bonus ontvang, dus dat is wel lekker."

Ben jij een spaarder of een spender?
"Ik ben opgevoed met het idee dat je op je inkomsten moet letten, dus ik probeer wel zoveel mogelijk te sparen. Ik leg per maand ongeveer €1500 weg. Maar ik heb nu voor het eerst een fulltime baan en ik heb wel moeten leren om ook te leven naar mijn inkomen. Als student verdiende ik maar €400 per maand, dus ik gaf toen weinig geld uit. Toen ik ineens veel meer geld verdiende, moest ik daar wel aan wennen."

Wat deed je met je eerste salaris?
"Ik had toestemming gekregen van mijn ouders om mijn eerste twee salarissen volledig uit te geven. Ik mocht me even koning voelen en daarna ben ik begonnen met sparen."

Spaar je ergens voor?
"Ik las laatst dat het moeilijk is om in je eentje een huis te kopen, maar ik spaar wel om een aanbetaling te kunnen doen voor een woning."

Wat is de duurste aankoop die je ooit heb gedaan?
"Ja, dat was dus van mijn eerste twee salarissen. Toen heb ik onder andere een Apple Macbook Pro gekocht, een Apple Watch en een iPhone."

QUOTE: Als ik al het geld in de wereld had om mijn moeder terug te krijgen, dan zou ik dat meteen doen.

Hoe ben je eigenlijk aan deze baan gekomen?
"Ik werd zelf benaderd via LinkedIn door een recruiter. Toen ik was afgestudeerd, had ik op mijn pagina aangegeven dat ik op zoek was naar een baan. Ik werd toen platgebombardeerd met berichtjes van recruiters. Maar er zat niets tussen wat ik echt tof vond. Mijn ouders hebben mij toen na mijn studie financieel ondersteund zodat ik een goede baan kon vinden. En na 3,5e maand werd ik benaderd door het bedrijf waar ik nu werk."

Heb je je ouders moeten terug betalen voor het geld wat je van ze leende?
"Ja, maar ik mocht het terug betalen met leuke activiteiten zoals etentjes en naar de film gaan."

Waar geef jij je geld het liefst aan uit?
"Gadgets, schoenen, vesten en petjes. Maar ik houd er ook van om mijn vriendin te verrassen."

Oh vertel! Wanneer heb jij haar voor het laatst verrast?
"Ik heb haar tussen kerst en oud & nieuw meegenomen op een weekendje weg. Ik had van tevoren de restaurants al gereserveerd en het hotel geregeld, zodat ik haar helemaal kon verwennen."

Maakt geld gelukkig?
"Geld maakt gelukkig, maar familie en vrienden zijn alles. Als ik al het geld in de wereld had om mijn moeder terug te krijgen, dan zou ik dat meteen doen. Ik ben haar namelijk verloren aan acute leukemie. Dus ik weet ook dat geld niet alles is."

Wat ontzettend verdrietig. Hoe gaat het nu met jullie?
"Ik heb het een plekje kunnen geven, maar mijn vader minder. Hij wilde de decembermaand het liefst zo snel mogelijk doorspoelen. Maar de band met mijn vader is wel sterker geworden. Ik heb ook een seizoenkaart van Ajax voor hem gekocht zodat we samen daarheen kunnen."

Waar sta jij over 5 jaar?
"Dan woon ik samen met mijn vriendin in een rijtjeshuis, ter waarde van €250.000. En ik wil dan €3700 bruto per maand verdienen."

MONEY MOVES

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie