Lifestyle

Bryan (22): "Ik kocht ooit een motor zonder dat ik een rijbewijs had"

  1. Newschevron right
  2. Bryan (22): "Ik kocht ooit een motor zonder dat ik een rijbewijs had"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen geeft zijn geld op een andere manier uit. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week vertelt de 22-jarige Bryan hoe hij met zijn geld omgaat.

INKOMEN/UITGAVEN

Naam: Bryan*
Leeftijd: 22
Werk: Verkoopmanager bij een groente- en fruitwinkel (50 uur p/w)
Woonsituatie: Nu nog bij ouders, maar binnenkort in eigen koophuis
Netto inkomen: €2450
Nu op betaalrekening: €400
Beleggersrekening: €6000
Schulden: Geen

Maandelijkse vaste lasten:
Auto: €100
Spotify: €10
Netflix: €10
Telefoon: €65
Zorgverzekering: €100

Binnenkort komt daarbij:
Hypotheek: €600
Water/gas/licht: €120
Gemeentelijke heffingen: €80

Hey Bryan, ben je tevreden met je salaris?
"Ja, voor mijn leeftijd en geen diploma’s vind ik het goed. Ik denk wel dat er meer in zit voor mij. Ik kan van verkoopmanager doorgroeien naar de functie direct onder de directeur, namelijk algemeen manager."

Hoelang werk je daar al?
"Ik werk al vanaf mijn dertiende bij dit bedrijf. Ik begon op de markt en nu werk ik ook op het kantoor, dan regel ik dingen voor de webshop."

Heb je een opleiding gedaan?
"Ik heb wel een technische opleiding gedaan, maar daar ben ik mee gestopt."

Waarom ben je daarmee gestopt?
"Ik had toen een dwarse bui en ik dacht: ik stop er lekker mee, ik ben geen studiebol, laat mij maar lekker werken. Achteraf heb ik daar spijt van, want ik hoefde nog maar twee maandjes. Nu denk ik: had ik het maar afgemaakt."

Maar je hebt nu toch uiteindelijk ook een goede, vaste baan?
"Ja, maar mocht het ooit fout gaan, dan heb ik geen papiertje. En daar gaat het toch vaak om."

Je hebt pas een huis gekocht, gefeliciteerd! Dat was zeker niet makkelijk in deze tijd?
"Dat viel wel mee. Ik was eerst naar de hypotheekadviseur gegaan om te kijken hoeveel ik kon lenen, dat bleek 190.000 euro te zijn. Hier in Zeeland heb je daar echt wel een leuk huisje voor. "

Je bent nu druk bezig met klussen. Heb je veel spaargeld in dit huis gestopt?
"Ik had niet veel spaargeld, dus ik heb het meeste gefinancierd met een hypotheek. Daarnaast zijn er wel veel andere dingen die je vanuit eigen geld moet betalen natuurlijk, zoals de overdrachtsbelasting, notariskosten, verbouwingskosten en meubels. Ik had eerst 12.000 euro op mijn spaarrekening. Dat is nu wel minder, maar ja dat hoort erbij."

Ben jij een spaarder of een spender?
"Allebei eigenlijk. Ik geef veel geld uit, maar ik spaar normaal gesproken ook zo'n 500 euro per maand. Omdat ik tot nu toe nog thuis woonde, had ik ook weinig kosten. Ik hoef geen kostgeld aan mijn ouders te betalen."

Waar geef jij je geld het liefst aan uit?
"Uitgaan, stappen, feestjes, vakanties. Daarnaast heb ik heel veel geld uitgegeven aan online gokken. Ik denk zeker wel 5000 euro. Daar ben ik uiteindelijk mee gestopt."

Was het moeilijk om te stoppen?
"Nee, ik was niet echt verslaafd, maar het was wel uit de hand aan het lopen. Ik ben ermee gestopt, omdat ik net een huis had gekocht en het geld wel nodig had."

Wat is de slechtste financiële beslissing die je ooit gemaakt hebt?
"Ik heb een keer een motor gekocht zonder dat ik een rijbewijs had. Dat was echt heel stom. Hij kostte 1850 euro. Omdat ik geen rijbewijs had, mocht ik er natuurlijk niet op rijden, maar ik kon hem ook helemaal niet op mijn naam zetten. Uiteindelijk is het allemaal goed afgelopen, omdat we hem op mijn vaders naam hadden gezet. Toen heb ik hem weer verkocht en daar nog winst mee gemaakt ook!"

Wat zijn je toekomstplannen?
"Voor nu ziet mijn toekomst er leuk uit. Geld heb je nooit genoeg. Er kan altijd wel wat bij, maar ik ben tevreden met hoe het nu gaat."

Geen wilde plannen om miljonair te worden dus?
"Ik denk niet dat dat haalbaar is. Als ik een miljoen heb, dan heb ik het waarschijnlijk alweer uitgegeven."

Maakt geld jou gelukkig?
"Gelukkig niet, maar het is wel handig om leuke dingen te kunnen doen."

MONEY MOVES

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

*In verband met privacy is zijn naam gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

Ster advertentie
Ster advertentie