FunX

Logan (31) is al zestien jaar depressief en dit is hoe hij ermee omgaat

foto: Pexels
  1. Newschevron right
  2. Logan (31) is al zestien jaar depressief en dit is hoe hij ermee omgaat

Depressief zijn is echt verschrikkelijk. Maar als je nooit last hebt gehad van depressieve gevoelens is het maar lastig om je in te kunnen leven. Wat voel je eigenlijk? Hoe komt het? En hoe moet je ermee omgaan? Logan (31) is al zestien jaar depressief en vertelde aan Sander in 7/11 hoe hij ermee omgaat. Hij beantwoordde verschillende vragen van FunX-luisteraars.

Hoe hou je het zolang vol?
"Door iedere dag te blijven vechten. En door mensen om me heen te hebben van wie ik zeker weet dat ze van me houden, zodat ik er zelf niet aan kan twijfelen. De zelfwaarde in een depressie is echt heel laag. In mijn geval krijg ik steun van mijn vriendin, vader en moeder, hele goede vrienden en een psycholoog."

Ben je ondanks een depressie in staat om je te binden aan mensen?
"Juist. Ik denk dat, omdat ik zoveel bezig ben met het uitvogelen van mijn eigen emoties, bedenken wat er mis is met mij en hoe ik me aan moet passen om te zorgen dat ik andere mensen niet tot last ben, ik ook veel inzicht heb in hoe emoties van andere mensen werken. Daardoor denk ik dat het juist makkelijker is om je te binden aan mensen."

Hoe is het voor je vriendin?
"Voor haar is het ook zwaar, maar het is aan mij om de juiste grenzen te behouden. Ik moet mijn probleem ook niet bij haar neerleggen. Waar ik haar niet mee lastig moet vallen is: ik weet niet of je wel bij me blijft, want mijn leven is niet de moeite waard om te blijven leven. Het is soms heel zwaar, ik heb ook dagen dat het misgaat en dan val ik haar er wel mee lastig. Op dat moment is ze natuurlijk heel ondersteunend, maar daarna zegt ze wel dat ik het niet moet doen. Dat is namelijk niet goed voor ons allebei."

Wat is het lastigste aan het hebben van een depressieve stoornis?
"'Het' niet kunnen en 'het' kan van alles zijn. Het moeilijkste is iedere dag opstaan en denken: goh, is het wel de moeite waard om wakker te blijven? Het zit hem in de kleine dingetjes: het schoonmaken, de persoonlijke hygiëne, je was doen, zorgen dat je schone kleren hebt... Dat lukt soms niet, want je ziet het doel er niet van in. Niks is de moeite waard."

Voelt het alsof je een ziekte hebt?
"Ja, soms word je echt wakker met: nou, vandaag niet. Alsof je koorts hebt, natuurlijk niet letterlijk."

Wat is een goede tip?
"Onthoud te allen tijden dat je dit niet zelf bent. Het moeilijkste van een depressie is dat het jou ervan probeert te overtuigen dat je niet de moeite waard bent en dat niks de moeite waard is. Het is een duiveltje achter in je hoofd die het influistert, maar wat dat duiveltje zegt is natuurlijk onzin. Houd altijd in je gedachte: dit ben ik niet, dit wil ik niet en zo wil ik niet zijn."

praten of pillen

Logan is er voor zichzelf natuurlijk allang achter dat hij depressief is en wat hij eraan kan doen. Maar stel dat je het nog niet weet, wanneer ga je dan aan de pillen en wanneer moet je praten met een psycholoog? Ruim 1,2 miljoen Nederlanders gebruiken antidepressiva, maar is dat voor iedereen oké? Fernando belde hier vanmorgen in Start over met psychiater Ester Fenema.

"Als je ontzettend in de war bent en stemmen in je hoofd hoort terwijl dat niet zo is, dan is de kans 100 procent dat ik jou een pil ga geven, want dat is de enige manier om te herstellen. Maar als je een student bent en je raakt in een depressie omdat je vriendje het uitmaakt of omdat je je tentamens niet haalt... Kortom: je kan niet zo goed met tegenslag omgaan, maar je bent wel heel kwetsbaar om in een depressie te komen, dan denk ik toch dat praattherapie een optie is, waardoor je beter leert omgaan met jezelf en de wereld om je heen."

#OPENUP

Meer dan 4 op de 10 jongeren kampt met psychische klachten. NPO 3FM, MIND en verschillende andere jongerenmerken, waaronder FunX, staan van 6 tot en met 12 april in het teken van #openup om het taboe onder jongeren te doorbreken. Praten over over je burn-out, depressie, angst, persoonlijkheids- of eetstoornis is namelijk hartstikke belangrijk! Deel jouw eigen #openup op social en help mee om psychische problemen onder jongeren bespreekbaar te maken.

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn dag en nacht bereikbaar via 0900-1450. Als je liever niet belt, kun je bellen of mailen voor advies en hulp.

ZELFMOORDPREVENTIE

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Check 113.nl of bel het telefoonnummer van 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113. Mensen met suïcidale gedachten en hun naasten kunnen hier 24/7 anoniem en gratis gebruik van maken.

Ster advertentie
Ster advertentie