FunX

Alyshia heeft een zomerdip: "De zomerperiode is voor mij gewoon overleven"

  1. Newschevron right
  2. Alyshia heeft een zomerdip: "De zomerperiode is voor mij gewoon overleven"

Besef, er zijn mensen die de zomer verafschuwen en het liefst het hele jaar door winter hebben. Als zomerliefhebber vind ik dit onbegrijpelijk. Nu de lente er weer aankomt en de eerste zonnige dagen een feit zijn, begin ik juist langzaam uit mijn winterslaap te komen. Maar niet iedereen zit net zoals ik te wachten op warm weer, lange dagen en alle sociale activiteiten die bij zonnige dagen horen. Alyshia gaat in de zomer in een 'overlevingsstand'. Zij is een van de 17.000 Nederlanders met een zomerdip.

"De zomerperiode is voor mij gewoon overleven."

Aangezien ik gek ben op de zomer, denk ik bij jouw verhaal meteen: ‘what the fuck’. Krijg je vaak te maken met verbaasde reacties?
"Ja, echt onbegrip. Mensen zeggen: 'Hoe kan je nou niet van de zomer en de zon houden?' of 'Je bent toch die warmte gewend? Het zit in je bloed'. Ik schreeuw het daarom niet van de daken. Maar mijn inner circle weet wel van mijn zomerdepressie."

De term winterdepressie is bekend, maar van een zomerdepressie hoor je niet vaak. Hoe kwam je er überhaupt achter dat je dit had?
"Ik merkte aan mezelf dat ik niet goed tegen de warmte kon en dat ik het niet fijn vond dat het langer licht was. Ik deed alsof ik het prima vond, maar diep van binnen wist ik: nee, ik vind het niet chill. Op televisie zag ik een tijdje geleden een item over zomerdepressies. Het was alsof ik mijn groepje mensen had gevonden. Toen ben ik gaan opzoeken wat het precies inhield en alles kwam overeen."

Was dat een opluchting?
"Jazeker. Ik bleek niet de enige te zijn. Ik dacht: ik ben niet gek! Nou ja, misschien nog steeds wel een beetje..."

een seizoen lang somber

Een zomerdepressie, ook wel 'zomerdip', is een vorm van een seizoensgebonden depressie. Bij deze vorm van depressie heb je elk jaar in dezelfde periode last van somberheid. De meeste mensen hebben hier last van in de herfst, wanneer de dagen weer korter worden, of tijdens de donkere dagen voor kerst. Een kleiner deel - volgens het Fonds Psychische Gezondheid zo'n 0,1 procent van de Nederlanders - heeft kampt in de lente of zomer met somberheid.

Waar heb je eigenlijk precies last van bij een zomerdepressie?
"Ik word onwel als het warm is, dus licht in mijn hoofd en duizelig. Ik heb minder zin om dingen te ondernemen, minder zin om naar buiten te gaan. Ik isoleer mezelf liever thuis of in de bios."

Vind je het ook vervelend dat het langer licht is?
"Ja. Doordat het lang licht en warm is, val ik niet in slaap. En 's ochtends wordt het ook snel weer licht, waardoor ik vroeg wakker word. Ik voel me in de zomer de hele dag moe en suf. Heb jij daar geen last van?"

Nee, absoluut niet. Ik ben een makkelijke slaper. Ik krijg juist veel energie van die lange dagen! Hou jij niet van die heerlijke zomeravonden?
"Nee. Op die lange dagen voel ik de sociale druk om gezellig te doen. Er wordt een druk op je gelegd. 'Geniet er nu maar van, want binnenkort regent het weer'. Je moet dan terrasjes pakken of barbecueën. En als je dat niet wil, dan ben je ongezellig. Een feestje op zijn tijd is wel leuk, maar het hoeft voor mij niet buiten te zijn. Ik hou sowieso niet van buiten zijn. De zomerperiode is voor mij gewoon overleven tot eind september. Dan is het wel geoorloofd om knus thuis te zitten. Ik vind de donkere dagen juist fijn, omdat ik dan kaarsjes kan aandoen en lekker onder de deken op de bank kan zitten met een kopje thee."

symptomen

Veel voorkomende symptomen van zomerdepressie zijn een tekort aan slaap, mede daardoor een somber gevoel en een sociale druk om iets leuks te doen. Daarnaast ervaren sommige mensen met een zomerdepressie het felle licht alsof het door hen heen snijdt. Ook geven sommigen aan zich niet fijn te voelen in zomerkleding en hun lichaam liever in winterkleding te verhullen.

Ik heb in de winter veel last van mijn nek en schouders door het dragen van een zware winterjas en door de hele dag verkleumd door de kou te lopen. Ik zou het liefst de rest van mijn leven in een zomerjurkje door het leven gaan. Hoe zit dat bij jou?
"Ik ben erg onzeker over mijn lichaam. Ik hou niet van korte, strakke of open kledingstukken die bepaalde lichaamsdelen laten zien. Los daarvan is een kort broekje of rokje ook vervelend, omdat je benen dan tegen elkaar gaan schuren. Ik voel me gewoon heel ongemakkelijk in zomerkleding."

Oké, het is duidelijk dat jij echt gek bent op de winterperiode! Wat vind je nog meer zo fijn aan die koude, donkere dagen?
"Ik vind wind en regen fijn als ik binnen zit en niet meer naar buiten hoef te gaan. Dan mag je je oprecht voelen hoe je je wil voelen. Als het regent, ben ik in een melancholische stemming, maar dat vind ik fijn, want dan hoef ik niet meer te faken dat ik vrolijk ben."

"Ik heb geen moeite met donkere wolken."

Bedoel je daarmee dat je het fijn vindt dat je je gevoelens eerlijk kunt uiten tegenover jezelf of bedoel je dat je eerlijk kunt zijn tegen anderen.
"Allebei denk ik. Hoe ouder je wordt, hoe meer je jezelf kent. Als kind had ik moeite met het feit dat ik zo vaak somber was, maar nu denk ik: zo ben ik gewoon."

Wat vindt je familie daarvan?
"Mijn ouders begrepen er vroeger niks van. Ik moest in de vakanties verplicht mee met buitenactiviteiten, zoals fietstochtjes, en daar had ik nogal moeite mee. Mijn moeder is gek op de zomer, ze snapte niet waarom ik minder vaak naar buiten ging. Toen ik vertelde waarom, begreep ze dat niet, maar ze heeft het wel geaccepteerd."

Als winterhater vind ik kerst het enige lichtpuntje in dit donkere seizoen. Heb jij als zomerhater nog iets dat je wél leuk vindt aan de zomer?
"Het einde van het school jaar, de vrije dagen en op vakantie gaan."

Wacht even... op vakantie gaan vind je wel leuk? Ga jij dan het liefst naar IJsland op vakantie?
"Nee, ik hou niet van koude landen. Als ik op vakantie ga dan - en dit klinkt heel dom en cliché - ga ik het liefst naar de zon."

Huh?!
"Ik vind het lastig als het warm weer is en je je dagelijkse dingen moet doen, zoals naar school gaan. Dan is het moeilijk om de warmte vol te houden. Nederland is sowieso niet gemaakt voor extreme warmte. Maar op vakantie ben ik er anders op ingesteld. Dan lig ik bij het zwembad of op het strand."

Maar dan moet je toch ook zomerkleding aan?
"Ja, ik vind het moeilijk om daarmee naar school te gaan, want dan zie je toch bepaalde klasgenoten. Maar je op vakantie ken je de mensen toch niet."

Wat probeer je eraan te doen om je beter te voelen? Is er überhaupt iets aan te doen?
"Ik probeer vooral dingen te doen waarvan ik vrolijk word, zoals naar de film gaan. Als ik binnen wil blijven, dan doe ik dat. Ik ga niks forceren. Als ik buiten ben en ik voel me onwel, dan pak ik een momentje voor mezelf om weer op te laden."

Het wordt nu weer mooi weer, betekent dat dat jij je weer slechter gaat voelen?
"Tsja, wat bedoel je met mooi weer?"

Nou, zonnig en warm, haha!
"Ja, jij vindt dat mooi, maar niet iedereen vindt dat prettig. Onder mooi weer versta ik droog weer tussen de 7 en 10 graden. Blauwe of grauwe lucht maakt me niet uit. Ik heb geen moeite met donkere wolken."

- In 'FunX Beseft' bespreekt FunX actuele, culturele en lifestyle topics die jouw aandacht verdienen. Een groter bewustzijn voor de generatie van nu -

Ster advertentie
Ster advertentie