FunX

Romy begint eerste queer gym van Nederland: "Ik wilde een plek waar ik me veilig voel"

foto: Privéfoto Romy
  1. Newschevron right
  2. Romy begint eerste queer gym van Nederland: "Ik wilde een plek waar ik me veilig voel"

Zonder problemen naar de gym kunnen gaan lijkt misschien vanzelfsprekend, maar dat is het niet voor iedereen. Als je queer bent, kan de sportschool namelijk soms als een ongemakkelijke plek voelen. Romy maakte dit zelf ook mee en daarom is hij de allereerste queer gym in Nederland begonnen!Romy begint de allereerste queer gym in Nederland

Veilig

"Het is eigenlijk ontstaan omdat ik er zelf behoefte aan had", vertelt Romy aan Serginio. "Ik was op zoek naar een plek waar ik me goed of in ieder geval veilig voelde, omdat ik zelf in transitie ging. Dus dat was een spannende en ook wel kwetsbare periode."

Romy voelde zich niet fijn in de sportschool waar hij naartoe ging. "Ik denk doordat mijn lijf toch wel afwijkt van een normatief lijf, van wat mensen 'normaal' vinden." In de gym lijkt het volgens hem net alsof mannen en vrouwen zich op een bepaalde manier moeten gedragen. "Dat voelde voor mij spannend."

Welkom

Omdat een fijne plek om te sporten essentieel is voor Romy, besloot hij zijn eigen plek te creëren. Hoewel het een 'queer gym' heet, is iedereen er in principe welkom. "Iedereen die zich veilig voelt bij die term of op mijn plek, is welkom."

Romy hoopt dat er in de toekomst meer van dit soort sportscholen bijkomen. "Veel queer personen hebben een negatieve connectie met sport of bewegen. Veel zijn gepest op school, omdat ze dik waren of te gay of trans of whatever." Romy wil die negatieve connectie aanpakken en zorgen dat iedereen van sport en bewegen leert houden.

Van 31 juli tot en met 8 augustus vindt dit jaar voor de 25e keer Pride Amsterdam plaats. Ook FunX vindt dat iedereen er mag zijn en daarom is het van belang om te blijven bouwen aan een inclusievere samenleving. Het is tijd om uit je bubbel te komen en kennis met elkaar te maken, want er zijn meer gelijkenissen dan je denkt. Lees hier alle verhalen rondom de Pride!

Ster advertentie
Ster advertentie