FunX

Daniel (28) is hiv-positief: "Mensen denken dat ik vies ben, maar dat is niet waar"

foto: Ter illustratie: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Daniel (28) is hiv-positief: "Mensen denken dat ik vies ben, maar dat is niet waar"

Het leven van de 28-jarige Daniel* uit Amsterdam kreeg een ingrijpende wending toen hij erachter kwam dat hij hiv-positief was. Zo heeft het virus een aanzienlijke invloed op zijn mentale welzijn gehad. In gesprek met FunX vertelt Daniel over zijn leven met hiv en zijn langdurige strijd tegen de vooroordelen van de buitenwereld. "Mensen denken dat ik vies ben, maar dat is niet waar."

Mijn bestaan is een last

Van jongs af aan voelde Daniel zich al anders dan zijn vrienden. Hij kon niet meepraten over meisjes, zoals zijn vrienden dat deden, omdat hij stiekem op jongens viel. "Ik probeerde iedereen ervan te overtuigen dat ik verliefd was op een meisje van mijn school, zodat ik niet zou opvallen", vertelt de 28-jarige Amsterdammer.

Naarmate Daniel ouder werd, knaagde de leugen dat hij hetero was steeds meer aan hem. "Ik wilde niet dat andere mensen erachter kwamen." Daniels dubbelleven trok hem steeds dieper in een depressie. "Iemand die ik beschouwde als een vriend bood me drugs aan om een 'goed gevoel' te krijgen. Nu realiseer ik me dat mensen die je zulke drugs aanbieden niet je vrienden zijn."

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Van cocaïne tot aan methamfetamine

Het gevolg van Daniels impulsieve actie om drugs te gebruiken, heeft zijn leven drastisch veranderd. "Ik heb vervolgens alle soorten drugs wel geprobeerd. Van cocaïne tot aan methamfetamine", vertelt hij. Volgens Daniel was alles makkelijker als hij onder invloed was. "Ik gebruikte naalden die ook door anderen gebruikt werden en spoot bijvoorbeeld heroïne in mijn lichaam." Daniel besefte toen niet hoe gevaarlijk dit was.

Daniel werd met de realiteit geconfronteerd toen hij met spoed naar het ziekenhuis moest wegens een overdosis. Tijdens zijn opname werden er aantal onderzoeken bij hem uitgevoerd. "De dokter kwam binnen en ik kon aan zijn hele gezicht zien dat er iets goed mis was. En ja hoor, ik kreeg te horen dat ik hiv-positief ben." Door het delen van naalden is Daniel besmet geraakt met het virus.

Wat is het verschil tussen hiv en aids?

De termen 'hiv' en 'aids' worden zo nu en dan door elkaar gebruikt, waardoor mensen kunnen denken dat het dezelfde betekenis heeft. Er is echter een belangrijk verschil. De GGD legt het op de volgende manier uit: "Hiv is de naam van het virus, zonder dat het per se betekent dat het om klachten gaat. Maar als het virus zich eenmaal ontwikkeld heeft, en je (ernstig) ziek wordt, spreek je van aids." De gezondheidsdienst legt uit dat mensen met aids vaker zeldzame ziekten krijgen, die anderen bijna nooit hebben. "Dit komt omdat het afweersysteem niet meer goed werkt."

Quote

Ik heb zoveel tegenslagen gehad dat ik mezelf afvroeg wat ik hier nog deed

De mentale strijd

Leven met hiv heeft een grote impact op het leven van Daniel. Hij moet dan ook iedere dag aan de medicatie om het virus te onderdrukken, ook wel hiv-onderdrukking genoemd. Op die manier zorgt Daniel ervoor dat hij de ziekte niet kan overdragen aan anderen, ondanks dat hij hiv-positief is. Maar zodra hij stopt met de medicatie loopt Daniel het risico dat het virus weer kan worden overgedragen.

De mentale strijd die de ziekte met zich meebrengt, kan uitputtend zijn, vertelt Daniel. "Ik heb zoveel tegenslagen gehad dat ik mezelf afvroeg wat ik hier nog deed." Hoe moeilijk het nieuws ook was voor Daniel besloot hij dit toch met zijn familie te delen. "Ik was erg verbaasd, omdat mijn familie me ondanks alles toch steunt. Natuurlijk waren ze teleurgesteld, maar tot de dag van vandaag hebben ze me niet in de steek gelaten."

Ik ben niet vies

Daniel had zich echter niet kunnen voorbereiden op alle negativiteit rondom hiv. Nadat hij zich bewust werd van de heersende opvattingen over het virus, besloot hij het voor anderen verborgen te houden. "Ik heb weleens meegemaakt dat mensen in mijn omgeving negatief over mij spraken, maar ik vermijd liever om ze er rechtstreeks op aan te spreken. Mensen zijn vaak bang dat je het kunt overdragen, maar dat hoeft niet zo te zijn", zegt hij. Daniel zorgt er namelijk met zijn medicatie voor dat hij geen risico voor anderen kan lopen.

Wat veel mensen niet weten, is dat hiv zelfs niet via seks overdraagbaar is als je het virus succesvol behandelt met medicatie. Daniel krijgt dan ook vaak te maken met de veronderstelling dat hij opzettelijk mensen besmet als hij seks heeft. "Mensen denken dat ik vies ben, maar dat is niet waar. Ik ben altijd eerlijk geweest tegenover mijn partners en heb alleen seks als iedereen zich veilig voelt."

Wereldaidsdag

Het is vandaag Wereldaidsdag, een dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor de aidsproblematiek en opgeroepen wordt tot solidariteit met mensen met hiv en aids. Volgens het Aidsfonds leven alleen al in Nederland naar schatting zo'n 24.110 mensen met het hiv-virus.

Quote

Wereldaidsdag vind ik belangrijk omdat het mensen aanmoedigt om op te zoeken wat het is en welke impact het kan hebben

Wereldaidsdag belangrijk

Ondanks alle uitdagingen die Daniel van jongs af aan heeft moeten doorstaan, begint hij zichzelf steeds meer te accepteren. "Ik ben in behandeling voor mijn verslaving en doe mijn uiterste best om dit volledig achter me te laten. Ook heb ik geaccepteerd dat ik nu eenmaal hiv heb." Daniel hoopt dat meer mensen zich zullen verdiepen in het virus. "Wereldaidsdag vind ik belangrijk omdat het mensen aanmoedigt om op te zoeken wat aids is en welke impact het kan hebben."

Daniel spoort iedereen die dezelfde last met zich meedraagt aan om erover te praten. "Het is echt belangrijk om professionele hulp te zoeken, niet alleen voor de behandeling van het virus zelf, maar ook voor de mentale stress die het met zich mee kan brengen. Bovendien moet je jezelf niet gek laten maken door wat anderen denken, want je bent nog steeds dezelfde persoon."

Hulp bij verslaving

Denk je dat je zelf een verslaving hebt? Of maak je je zorgen om iemand in jouw omgeving? Neem contact op met Jellinek voor hulp of de juiste doorverwijzing.

*In verband met privacy is zijn naam gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

Ster advertentie
Ster advertentie