FunX

Ben je een slechte moslim als je niet meedoet aan de ramadan?

  1. Newschevron right
  2. Ben je een slechte moslim als je niet meedoet aan de ramadan?

Deze week begint de ramadan. Maar ben je een slechte moslim als je niet meedoet aan de ramadan? Best een gevaarlijke vraag om daar eenduidig antwoord op te geven. Toch sprak Zarayda daarover met schrijver en columnist Said el Haji. Hij doet sinds zijn 21e namelijk niet meer mee aan de ramadan en heeft daar bewust voor gekozen. "Ik heb die tweestrijd in mijn eigen hoofd en hart gevoeld." Het was een moeilijk punt in het leven van Said, vooral omdat hij uit een islamitisch gezin komt.

"De ene stem zegt doe maar niet, want je bent eigenlijk geen moslim als je er toch niks aan doet. De andere stem zei weer doe het wel. Als je het niet doet, word je verstoten uit de familie. Dan ben je een nepperd, een kaaskop, een slecht mens. Die twee stemmen, daar heb ik jarenlang mee geworsteld."

"Je wordt mentaal alerter"
Doe je wel aan de ramadan mee, dan heeft het natuurlijk ook effect op je lichaam. Dietiste Mariam Aaras vertelde dat je je maag en darmen laat rusten. Maar je activeert ook je hersenen. "Je wordt mentaal alerter."

Tot slot
Spoken word van Derek Otte: Ramadan.NPO Spirit heeft ook een documentaire gemaakt over Said's besluit om niet mee te doen aan de ramadan. Check het hier!Ster advertentie
Ster advertentie