FunX

Vergunning thuisprostitutie gaat mogelijk verdwijnen: ''Sekswerk is een normaal beroep''

  1. Newschevron right
  2. Vergunning thuisprostitutie gaat mogelijk verdwijnen: ''Sekswerk is een normaal beroep''

Minister Ard van der Steur wil dat de vergunning voor thuisprostitutie verdwijnt. Het stigma rond prostitutie kan zo worden verkleind, maar er zijn ook tegenstanders. Zo zou het mensenhandel in de hand kunnen werken. Morad & Shay belden met Lyle Muns, die zelf sekswerker is.

onduidelijkheid

Volgens de nieuwe wet kunnen zelfstandige, thuiswerkende prostituees en escorts in heel Nederland zonder vergunning te werk gaan. Volgens Lyle is dat alleen maar positief.

''Elke gemeente heeft nu eigen regels. Het zou veel onduidelijkheid wegnemen. Bovendien kun je zo laten zien dat sekswerk gewoon een normaal beroep is.''

online handhavers

Het probleem is dat mensen moeilijker te controleren zijn als ze thuis werken. Nu kunnen maatschappelijk werkers en zorgverleners langs bordelen gaan om voorlichting te geven. Bij thuiswerkers ligt dat anders.

''Ik pleit voor meer handhavers die online kunnen gaan werken.''

Oudste beroep

''Prostitutie is het oudste beroep ter wereld'', wordt wel eens gezegd. Toch is er in al die jaren heel veel veranderd. Vroeger gebeurde het op straat, in bordelen en clubs. Nu gebeurt het vooral via internet. Al geldt er nu nog een vergunningsplicht, de meeste sekswerkers zullen zichzelf niet zo snel aangeven.

''Nu is het ondergronds en zijn ze illegaal aan het werk. Die vergunningen worden toch niet aangevraagd.''

interessante gesprekken

De prostitutie blijft een wereld waar mensen weinig over weten en ook Morad & Shay kunnen hun nieuwsgierigheid niet onderdrukken. Ze vragen Lyle het hemd van het lijf en hij vertelt openhartig over het plezier dat hij beleeft in zijn werk: ''Je ziet een kant van de samenleving die je normaal niet ziet. Je praat met klanten over dingen waar ze met vrienden of familie niet over kunnen spreken.''

Ster advertentie
Ster advertentie