Pillen of praten: hoe kom je van een depressie af?
- News
- Pillen of praten: hoe kom je van een depressie af?
Peggy ging als tiener door een diep dal vanwege een aantal traumatische ervaringen, zoals de zelfmoord van haar vader. Praten erover, dat deed ze niet. Ze vertelde Ingrid in CritiX dat het masker pas op haar achttiende af ging. Toen besloot ze haar omgeving te vertellen dat ze met een depressie kampte en antidepressiva slikte.
Het duurde een tijdje, maar dankzij hulp van een psychiater, verschillende therapieën en de antidepressiva die haar werden voorgeschreven, werd het leven een stuk fijner voor Peggy. Ze slikt nu nog steeds medicatie, maar hoopt dat in de toekomst af te bouwen en er misschien wel ooit mee te stoppen als ze haar angsten overwonnen heeft.
"Pillen pakken je problemen niet aan"
Luisteraar Audrey belde naar CritiX om te vertellen dat ze geen voorstander is van antidepressiva. Zij kwam van haar ernstige depressie af door verschillende soorten therapieën te volgen: "Ik ken veel mensen die antidepressiva gebruiken, maar ik zie dat het op de lange termijn niets oplost. Een depressie zit diep van binnen. Je moet het probleem aanpakken en dat lukt volgens mij niet met pillen."
Pillen of praten?
De manier waarop een depressie wordt aangepakt heeft volgens psychiater Ester van Fenema vooral te maken met de situatie van de cliënt: "Als iemand moeite heeft met stress, net ontslagen is en in een scheiding ligt, dan zal je misschien eerder aan praattherapie denken. Als iemand veel mensen in de familie heeft met ernstige depressies en zelfmoord, dan zit je sneller aan antidepressiva te denken."
Hoe fix je antidepressiva?
In Nederland gebruiken 1,2 miljoen Nederlanders antidepressiva, maar hoe komen ze eraan? Psychiater Ester vertelde dat het medicijn wordt voorgeschreven aan mensen die lijden aan een depressieve stoornis of een angststoornis.
Taboe = gevaarlijk
Ester baalt ervan dat mensen met een depressie niet alleen last van de stoornis hebben, maar ook om moeten leren gaan met het taboe er omheen: "Die eenzaamheid is te gevaarlijk om er in je eentje mee rond te lopen."
Lees ook
Entertainment
Bizzey over depressie en verslaving: 'dacht dat ze beter af waren zonder mij'Entertainment
Tom Holland verlaat tijdelijk social media vanwege mentale gezondheidClose-up
Jordi (25): "Mannen zoeken niet makkelijk hulp bij mentale problemen"Lifestyle
Steeds meer jongeren stellen diagnose mentale aandoening door TikTok-filmpjes