FunX

Wat het betekent om gay te zijn in 2016

  1. Newschevron right
  2. Wat het betekent om gay te zijn in 2016

Op zaterdag 6 augustus vaart FunX voor het eerst met een eigen boot mee tijdens Europride, de grootste Gaypride viering van Europa. Uit een ongelofelijk aantal aanmeldingen zijn 40 gelukkige winnaars gekozen om mee te feesten met onze eigen dj's en artiesten als Lange Frans, Brace en D-Rashid. Wie zijn deze lucky bastards, waarom wilden zij op de boot en wat betekent het voor hen om gay (LHBT) te zijn in 2016? Vijf van hen vertellen hun verhaal.

David (22)

"Vorige week vrijdag heb ik mijn ouders verteld dat ik homo ben. Ze waren heel verbaasd en reageerden daarom op een manier die ik niet had verwacht. Een paar dagen erna sprak ik hen en toen bleek dat mijn nieuws als zo'n schok kwam en dat zij totaal geen problemen hebben met homoseksualiteit, maar wel dat ze erg moesten wennen aan het idee. Mijn tip voor anderen die uit de kast moeten komen is, geef mensen de tijd om het te verwerken. Dat proces heb jij zelf al over jaren verspreid en dan kun je niet verwachten dat mensen het binnen twee uur al een plek hebben gegeven."

"Homo zijn in 2016 is iets waar je trots op kan zijn. Je merkt dat de maatschappij aan het veranderen is in positieve zin. In vergelijking met het buitenland leven we in Nederland best wel in een tolerante maatschappij en daar heb ik wel een goed gevoel bij."

Jody (34)

"Ik was er wel laat bij. Ik was 21 toen ik mijn eerste vriendin kreeg en ging experimenteren. Inmiddels heb ik een vriendin en die is dit jaar pas uit de kast gekomen en het leek mij mooi om dit samen met haar op deze manier te vieren. Zelf heb ik nooit negatieve ervaringen gehad. Mensen gaan er wel bij voorbaat al vanuit dat je een relatie hebt met een man. Dat kan soms vervelend zijn. Ik heb het idee dat er minder uitgaansgelegenheden zijn. Vroeger ging ik vaak uit in de Reguliers (bekende uitgaansstraat in Amsterdam) en toen waren er meer feestjes voor de LHBT-groep. Maar gemengd uitgaan, is ook goed hoor."

"Waar ik zelf voor sta, is leven en laten leven. Dat is echt mijn motto. Als je een hoofddoek wil dragen of als je christelijk bent, vind ik allemaal prima. Als ik op vrouwen val, dan moet ik dat ook goed zijn. Het verbaast mij wel dat dit in 2016 nog niet altijd geldt."

Jasmine (22)

"Ik ben al tien jaar geleden uit de kast gekomen en sinds dat moment ga ik elk jaar naar de Gaypride. Dan sta je langs de kant en zie je mensen los gaan. Ik zou mijzelf het meest biseksueel noemen, maar eigenlijk val ik op mensen. Als ik een klik voel met iemand door zijn/haar karakter of persoonlijkheid, dan maakt niets anders uit. Op mijn dertiende werd ik verliefd op een meisje, maar zij was een echte tomboy en ik kwam er eigenlijk pas een paar weken daarna achter dat het een meisje was. Mijn huidige vriendin en ik zien er allebei heel vrouwelijk uit en als we elkaar zoenen in de club, komen er vaak jongens omheen staan. Dat kan wel vervelend zijn, omdat we het niet voor de aandacht doen."

"Veel mensen vinden het een leuke verrassing als ze horen dat ik ook op vrouwen val, maar er zijn ook vrouwen die afstand nemen, omdat ze bang zijn dat ik ook op hen ga vallen. Biseksueel zijn is nog steeds niet geheel sociaal geaccepteerd in 2016, maar het gaat wel de goede kant op."

Theo (30)

"Samen met mijn vriend leek het mij heel gaaf om tijdens Europride mee te varen. Rond mijn zestiende ben ik mij meer in jongens gaan verdiepen, hoewel ik al iets eerder wist dat ik jongens interessant vond. Kort daarna vertelde ik het aan mijn ouders en zij accepteerden het zonder moeite. Ik vind het wel jammer dat vroeger en nu nog steeds niet iedereen normaal doet tegen homo`s."

"Op 14 augustus 2016 ben ik twee jaar gelukkig getrouwd. Er hoeft daarom ook geen verschil te zijn tussen homo en hetero zijn, zolang je maar gelukkig bent."

Luciana (30)

"Ik wilde uit de kast komen door mee te varen op de FunX boot. In Nederland weet mijn familie al dat ik lesbisch ben, maar die uit Italië nog niet. Zij zijn nu bij mij op bezoek en ik heb het ze langzaam verteld. Als het toch moet, dan op een leuke manier zoals deze. Nu kunnen ze meteen alle feestende mensen zien op de boten en langs de kant. Mijn vriendin en andere vrienden hebben toevallig ook een plek op de FunX boot gewonnen, dus we varen met een groepje mee. Ik ben niet iemand die het bijvoorbeeld meteen op de werkvloer vertelt, omdat je dat ook niet doet als hetero en er komt meteen zo'n stempel op."

"Voor vrouwen is er qua uitgaansgelegenheden echt niets, vroeger was dat veel meer. Er zijn openminded feesten, maar voor vrouwen alleen echt bijna niets. Voor een wereldstad als Amsterdam is dat wel echt een minpunt."

Ster advertentie
Ster advertentie