FunX

Deze vrouwen leggen uit hoe jij geld kan verdienen zonder veel moeite

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Deze vrouwen leggen uit hoe jij geld kan verdienen zonder veel moeite

Besef, het zijn onzekere tijden waarin mensen hun baan kwijt raken of minder werk hebben dan normaal. Dan is dit misschien een goed moment om te gaan nadenken of je ook op andere manieren geld kunt verdienen. Er zijn namelijk heel veel mensen die meer geld verdienen voor veel minder moeite. Dat heet passief inkomen, en dat is misschien ook iets voor jou.

Slapend rijk worden

Een passief inkomen hebben, betekent niet dat je slapend rijk wordt. Je moet er namelijk wel wat voor doen. Maar het betekent dat met weinig inspanning jouw geld meer waard kan worden. Wij spraken drie vrouwen die op drie verschillende manieren hun inkomen op een passieve manier laten groeien.

Affiliate marketing

De meest laagdrempelige manier van passief inkomen is door websites te bouwen met advertenties of links waar je geld mee verdient op het moment dat mensen hierop klikken. Dit heet affiliate marketing. Dionne Knooren (28) doet dit al zeven jaar en blogt onder meer hierover op haar website Ondernemen als een baas. “Ik besteed nu ongeveer 2 uur per week aan affiliate marketing en in 2019 heb ik hier gemiddeld €350 per maand mee verdiend.”

Eenmalige websites bouwen

Dat doet ze onder andere door heel veel eenmalige websites te bouwen met informatie waar veel mensen op googelen. Zo heeft ze websites gemaakt met informatie over waar je per stad kunt parkeren. “Die gegevens haal ik dan van de gemeentewebsite en dan zorg ik er met een goede Search Engine Optimization en online marketing voor dat mijn website hoog komt te staan op Google.” Op zulke websites staat, naast informatie over parkeren, ook heel veel advertenties. Daar verdient Dionne geld mee. Op welke manier, hangt er vanaf. “Soms krijg je betaald per 1000 weergaven, soms krijg je geld per klik op de advertentie.”

Pinterest

Ook doet Dionne veel met affiliate links. Dat zijn URL's die op een website staan - bijvoorbeeld een blog of op Pinterest - die verwijzen naar producten die je ergens anders kunt kopen. Als mensen daar op klikken, dan wordt geregistreerd dat het product is gekocht omdat Dionne dit op een andere website heeft aangeprezen. Op Pinterest plaatst Dionne bijvoorbeeld plaatjes van kussens en sieraden met een link naar een website waar je die producten kunt kopen. “Als iemand het dan koopt, dan krijg ik daar een commissie over van 2 tot 5 procent.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Super simpel

Volgens de blogger is het niet moeilijk om met affiliate marketing te beginnen. “Het enige dat je nodig hebt is een gratis website en kennis over online marketing en Search Engine Optimization. Die informatie kun je makkelijk online vinden, want daar staat het internet vol mee.”

Op haar wishlist staat het bouwen van affiliate webshops. Dit zijn websites die lijken op een webshop, maar zodra je een product wilt kopen, word je doorverwezen naar de echte webshop. In 2020 hoopt Dionne op deze manier nog meer geld te verdienen.

“Ik heb aan het einde van 2019 heel veel nieuwe websites gemaakt, dus ik hoop dat ik dit jaar gemiddeld €750 per maand ga verdienen met affiliate marketing.”

Ze raadt aan om je niet tegen te laten houden door gedachten dat passief inkomen niets voor jou is. “Natuurlijk kost het tijd en een beetje geld, maar het is super simpel.”

Beleggen

Met affiliate marketing kun je vrij snel geld verdienen, maar het zijn geen grote bedragen. Met beleggen is dat anders. Daar kun je over een lange tijd, veel meer geld verdienen, maar het is geen snel geld. Puck Landewé zat een aantal jaar geleden langdurig ziek thuis en besefte toen dat ze geen zin meer had om keihard te werken om vervolgens diezelfde maand haar hele salaris er doorheen te jagen. “Ik vroeg mij af op welke slimme manier ik geld kon verdienen. Toen heb ik mij helemaal vastgebeten in beleggen, terwijl ik er niets vanaf wist.”

Beter dan sparen

Voordat je begint met beleggen, is het volgens Puck belangrijk dat je weet dat je historisch gezien, gemiddeld 8 procent rendement kunt halen uit het geld dat je in beleggingsfondsen stopt. Puck: "Als je kijkt naar de percentages uit het verleden, dan kom je uit op een gemiddelde van 8 procent rendement. Van dat percentage kun je uit gaan als je gaat beleggen."

Dat betekent dat als je in één jaar €1.000 belegt, dit geld het jaar daarop gestegen is naar €1.008 euro. Vervolgens wordt er weer 8 procent gerekend over dat laatste bedrag, en zo kan jouw inzet exponentieel groeien. “Als je jouw geld alleen spaart, dan wordt dat nooit méér. Bij beleggen wel,” legt Puck uit.

Ook voor vrouwen

De 33-jarige ondernemer weet er inmiddels zoveel vanaf, dat ze nu ook andere vrouwen helpt om financieel onafhankelijk te worden met haar bedrijf Fire For Women.

“Toen ik begon met beleggen, had ik geen netwerk. Mannen hebben dat vaak wel. Bovendien zijn vrouwen bescheiden en terughoudend als ze over beleggen nadenken. Ze denken dat ze daar rijk voor moeten zijn daarvoor, of econoom. Maar dat is echt niet zo.”

Begin met een tientje

Daarom raadt Puck aan een ieder die helemaal niet van beleggen af weet, heel laagdrempelig te beginnen. “Het leuke aan beleggen is dat je al met een tientje per maand kunt beginnen.” Natuurlijk moet dit wel geld zijn dat je echt kunt missen. Puck: “Zorg ervoor dat je eerst een spaarrekening hebt. Zeker in dit soort onzekere tijden. En beleg alleen maar met geld dat je hebt.”

Als je iedere maand bijvoorbeeld 50 euro kunt wegleggen, dan is het belangrijk om je geld te beleggen in breed gespreide beleggingsfondsen, want dat is minder risico. “Verder moet je bedenken dat dit geld is waar je over minimaal 10 jaar pas wat aan gaat hebben,” vertelt Puck. Ook geeft ze als tip om een rekening te openen met lage kosten.

Onzekerheid in crisis

Maar is beleggen nu wel zo slim in tijden van crisis? Puck denkt dat je je niet gek moet laten maken door deze coronacrisis. “Als je kijkt naar de geschiedenis, dan heeft elke financiële ramp zich weer hersteld. Altijd is de economie na een crisis weer gegroeid. Ik kan natuurlijk niet in de toekomst kijken, maar ik heb juist beleggingen erbij gekocht. Het is nu een soort uitverkoop.”

Beleggen met een doel

Als laatste raadt Puck aan om met een specifiek doel te beleggen. Is dat voor een wereldreis? Je pensioen? Of om een huis te kunnen kopen?

“Bedenk hoeveel geld je daarvoor nodig hebt en op welke termijn je dat wilt hebben. Met dat 8 procent rendement in jouw hoofd, kun je terugrekenen hoeveel geld je daar dan per maand voor weg moet leggen.”

Puck’s persoonlijke doel is te beleggen in vastgoed. “Ik hoop dat ik over vijf jaar zoveel geld verdien dat ik niet meer hoef te werken.”

Vastgoed

Een derde manier om veel geld te verdienen op een passieve manier is door te investeren in vastgoed. Toegegeven, dat is niet voor iedereen. Daar moet je namelijk wel een paar duizend euro voor op de bank voor hebben staan. Maar met vastgoed kun je wel meer verdienen dan met affiliatie marketing en beleggen.

Volgens Myrthe de Groot (32) kun je namelijk 10 tot 15 procent verdienen op het geld dat je stopt in vastgoed. Myrthe is eigenaar van Actief, een bedrijf dat vastgoedbeleggers begeleidt. Ze is eigenlijk per ongeluk in deze wereld terecht gekomen. Toen zij vijf jaar geleden een pand zocht voor een bedrijf dat zij wilde opzetten, kwam ze in contact met een verhuurder. Ze kwam erachter dat de vastgoedwereld ouderwets is vol met "oude mannen in grijze pakken en een Rolex om hun polsen" en zij dacht dit moet anders.

Onderschat als vrouw

Inmiddels is ze één de weinigen binnen het vastgoedwereldje. “Ze noemen mij nu ‘het meisje van Actief’”. Myrthe zit daar niet zo mee, maar ze zegt dat je wel stevig in je schoenen moet staan. “Ik word altijd onderschat. Die oude mannen in grijze pakken denken niet dat je vrouw kunt zijn, er leuk uit kunt zien én slim bent.”

Myrthe gebruikt haar vrouwelijkheid juist in de onderhandelingen. “Mannen gaan er veel minder hard in bij onderhandelingen met mij, omdat ze bang zijn dat ik ga huilen.” Ook speelt ze een beetje met hun gevoelens van trots.

"Mannen hebben dan de neiging zichzelf extra te bewijzen en dan heb ik aan het einde van de onderhandeling 10 procent meer verdiend."

Begin met een woning

Als je 20.000 tot 30.000 euro op je rekening hebt staan, maar je geen idee hebt hoe je moet beginnen met vastgoed, dan raadt Myrthe aan om te beleggen in woningen. Ze legt uit dat je naar een aankoopmakelaar moet gaan of naar iemand anders die verstand heeft van vastgoed. Met die persoon kun je op zoek gaan naar een woning. Dat kan een huis zijn dat al verhuurd is, dus waar mensen al in wonen. Maar het kan ook een leegstaande woning zijn. Zodra je een huis hebt gevonden, koop je die deels met eigen geld en laat je minimaal 60 a 70 procent financieren met een beleggingshypotheek, oftewel, een lening. Myrthe: “Het klinkt misschien niet logisch om geld te lenen, maar de rente die je over deze lening betaalt, is lager dan de huur die je ontvangt van de bewoners van de woning. Daarom is dat goedkoper."

Zoek een financier

Vervolgens moet je op zoek gaan naar een financier, die samen met jou het huis koopt. Volgens Myrthe is het verstandig om als starter op zoek te gaan naar een internet financier. “Dit zijn kleinere clubjes en daardoor wat flexibeler. Zij kunnen met jou meedenken. Grote banken moeten zich vaak aan strenge Europese regels houden."

Meteen verdienen

De financier betaalt 70 tot 80 procent van het aankoopbedrag, en jij betaalt de rest. En vanaf dan, verdien je direct geld omdat je huur binnen krijgt. Natuurlijk gaat van dat bedrag nog wel de rente af die je over je hypotheek betaalt, legt Myrthe uit. En je moet iedere maand een deel van de lening terug betalen. “Maar dat is in principe alleen maar een verkapt spaarpotje, omdat het huis bij iedere aflossing steeds meer echt van jou is.” zegt Myrthe. Wat je overhoudt is tussen de 300 en 400 euro per maand, op een investering van 30.000 euro van jezelf.

Netwerk nodig

Is het vastgoed dan voor iedereen weggelegd? Volgens Myrthe moet je naast een flinke spaarpot, ook een netwerk hebben die in het vastgoed zit. “Als je nul mensen kent die iets met vastgoed doen, dan is het best moeilijk.” Daarom raadt ze aan om mensen te benaderen die jou kunnen helpen. “Bel met makelaars of mensen waarvan je weet dat zij al vastgoed hebben, of sluit je aan bij een vereniging.”

Quote 500

Word je slapend rijk van vastgoed? Dat hangt helemaal af van je eigen instelling. Volgens Myrthe zijn er mensen met duizenden woningen die er geen 10 uur per week mee bezig zijn omdat ze alle taken uitbesteden. “Maar de eigenaren die er bovenop zitten, verdienen vaak wel meer.” De grote vraag is natuurlijk: hoe snel kun je hier rijk mee worden? Hoe snel heb je de eerste 100K verdiend? Volgens Myrthe gaat dat best snel.

“Het is niet voor niets dat bijna alle mensen die in de Quote 500 staan, vastgoed hebben. Mensen hebben misschien geld verdiend met een bedrijf, maar zijn echt rijk geworden met vastgoed. Die markt gaat nooit stuk want er moeten altijd huizen of kantoorpanden zijn.”

Velen van ons gaan een moeilijke tijd door op dit moment. Daarom zijn deze manieren van geld verdienen niet voor iedereen weggelegd. Maar misschien helpt het jou inspireren om in deze tijden creatief om te gaan met geld.

Ster advertentie
Ster advertentie