FunX

Psychologe Sabrine legt uit waarom mensen op foute mannen of vrouwen vallen

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Psychologe Sabrine legt uit waarom mensen op foute mannen of vrouwen vallen

Als je aan de meeste mensen vraagt wat ze in een partner zoeken, beschrijven ze vaak de perfecte persoon, maar in de praktijk kiezen ze toch het tegenovergestelde uit. Om de ene of andere reden lijken mensen zich vooral aangetrokken te voelen tot mannen of vrouwen van wie je op voorhand al kunt stellen dat je daar ontzettend veel 'gedoe' mee gaat krijgen. Psychologe Sabrine legt aan Sander uit hoe dat precies komt.

Quote

Neurowetenschappelijke onderzoeken laten zien dat vrouwen zich vaker aangetrokken voelen tot dominante mannen.

Sabrine

Dominante mannen

Je kent vast wel een aantal vrouwen in je omgeving die de Netflix-serie You heeft gekeken en helemaal weg is van hoofdpersonage Joe Goldberg. Ondanks dat Joe een koelbloedige seriemoordenaar is, vinden veel vrouwen het alsnog een charmante man. Volgens Sabrine heeft dat vooral te maken met het feit dat vrouwen zich vaker aangetrokken voelen tot dominante mannen. "Neurowetenschappelijke onderzoeken laten zien dat vrouwen zich vaker aangetrokken voelen tot dominante mannen", aldus Sabrine. "In films, series en romans wordt vaak het beeld geschetst dat dit de perfecte match is. We worden eigenlijk constant gebombardeerd met dat soort ideeën.

Toewijding

Het heeft echter niet alleen maar te maken met dominantie. Je aangetrokken voelen tot de verkeerde persoon is volgens Sabrine in veel gevallen te herleiden naar één sterk verlangen. "We willen heel graag een partner die alles voor je doet. Iemand die eigenlijk heel ver voor je gaat en echt toegewijd is. Ook bij dieren komt dat vaak voor en dat zie je dus in de serie You. Joe heeft ontzettend veel over voor zijn partner en dat vinden we aantrekkelijk."

Praten over zwaktes

Wat ook goed te zien is in You is dat Joe vaak zijn zwaktes deelt met zijn partners. Daardoor proberen veel vrouwen zijn afschuwelijke daden alsnog in perspectief te plaatsen. "Je wordt continu meegenomen in Joe's gedachten. Zijn jeugdtrauma's komen bijvoorbeeld ook naar voren in de serie, waardoor je jezelf op een gegeven moment gaat afvragen of Joe wel echt zo slecht is."

Geen ramp

Het lijkt er misschien op dat je gedoemd bent om telkens de verkeerde relaties aan te gaan, maar volgens Sabrine hoeft dat geen ramp te zijn, zolang je maar wegblijft van Joe Goldberg-types. "Er is niks mis met je als je op foute mannen of vrouwen valt, maar wat heel belangrijk is, is dat je gewoon doet wat goed voor jou is en goed op jezelf let."

Ster advertentie
Ster advertentie