Up 2 Date

Vier op de tien Nederlanders leest privéberichten van partner

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Vier op de tien Nederlanders leest privéberichten van partner

Ooit je partner betrapt op het stiekem controleren van je DM's of Whatsapp-berichten? Zo gek is dat nog niet, want maar liefst vier op de tien Nederlanders leest privéberichten van hun partner.

Mannen houden berichten vaker achter

Dat blijkt uit onderzoek van VPNdiensten. Het bedrijf deed onderzoek naar digitale communicatie en privacy onder ruim 1000 Nederlandse volwassenen met een relatie. De resultaten tonen aan dat gemiddeld maar liefst 36 procent van alle mannen weleens berichten achterhoudt voor zijn partner tegenover 27 procent van alle vrouwen. Het is dan ook niet geheel verrassend dat 45 procent van de vrouwen weleens privéberichten van hun partner heeft gelezen, waar dit bij mannen 9 procent minder is.

Overijsselaars lezen vaker stiekem mee

Uit het onderzoek blijkt ook dat maar liefst 25 procent van alle Nederlanders in een relatie weleens stiekem meekijkt, terwijl zijn of haar partner berichten aan het versturen is. Daarbij is er gekeken naar waar in Nederland dit het meest voorkomt en in de provincie Overijssel gebeurt dit veruit het meest met maar liefst 40 procent. In Zeeland lijkt dat minder vanzelfsprekend te zijn met slechts 17 procent.

Wachtwoorden blijven geheim

De relatief hoge nieuwsgierigheid bij vrouwen is wellicht ook de reden dat gemiddeld zo'n 20 procent van alle mannen liever zijn wachtwoorden voor smartphones en andere apparaten geheimhoudt, terwijl maar 11 procent van de vrouwen dit doet. Daarbij valt op dat dit bij jonge koppels het meest gebeurt en bij oudere koppels steeds verder afneemt. Onder jonge mannen tussen de 18 en 29 jaar oud is dit het hoogst met 38 procent, ten opzichte van 24 procent van alle vrouwen binnen dezelfde leeftijdscategorie.

Ruzie over gedrag op sociale media

Niet geheel verrassend is dat jonge koppels eerder ruzie maken over elkaars gedrag op sociale media of onzeker worden als partners foto's liken van andere mensen op sociale media. Zo maakt het 35 procent van de jonge mannen en vrouwen onzeker als zijn of haar partner foto's liket. Daarnaast maakt 31 procent weleens ruzie over het gedrag op sociale media van zijn of haar partner. Gelukkig neemt dit met de jaren wel geleidelijk af. Onder zestigers maakt namelijk maar 8 procent ruzie over het gedrag op sociale media en wordt slechts 2 procent onzeker als zijn of haar wederhelft een foto van een andere man of vrouw liket.

Ster advertentie
Ster advertentie