Naomi (24) heeft PTSS nadat ze als kind misbruikt werd door haar buurman
- News
- Naomi (24) heeft PTSS nadat ze als kind misbruikt werd door haar buurman
Dat het belangrijk is om over je psychische problemen te praten, weet de de 24-jarige Naomi als geen ander. Ze werd tussen haar zevende en dertiende seksueel misbruikt door haar buurman. Als gevolg daarvan kampt ze nu met PTSS, oftewel een posttraumatische stressstoornis. In 7/11 vertelt ze aan Sander hoe ze hiermee omgaat.
Buurman
Toen Naomi jong was, kwam haar buurman regelmatig oppassen op haar en haar broertje. Omdat haar ouders dan weg waren, zag hij zijn kans om haar seksueel te misbruiken. Dat ging jaren door. "Hij zorgde ervoor dat ik niks tegen iemand zei." Zo zette hij haar onder druk door sigaretten op haar huid uit te drukken.
Trigger
Naomi vertelt dat ze de gebeurtenissen altijd heeft weggestopt, waardoor ze zichzelf het idee gaf dat ze het vergeten was. "Eigenlijk wacht je af tot er een trigger komt die je de trauma's laat herbeleven." Die trigger kwam afgelopen zomer, toen ze een confrontatie had met een mannelijke collega. "Hij paste bepaalde handelingen toe die heel veel overeenkomsten hadden met die van mijn buurman." Ze voelde geen ruimte om er iets van te zeggen en voor zichzelf op te komen. "Ik voelde me heel kwetsbaar. Ik kon geen zinnig woord meer uitbrengen."
Therapie
Inmiddels kan Naomi er goed over vertellen. "Maar dat komt omdat ik het vertel alsof het mij niet is gebeurt. Alsof ik het verhaal van een ander vertel." Binnenkort start ze met cognitieve gedragstherapie, zodat haar hoofd wat leger kan worden en ze aan EDMR-therapie kan beginnen. Die therapie, voluit Eye Movement Desensitization and Reprocessing, wordt vaak gebruikt bij trauma's, maar is niet mis. Je moet daarvoor namelijk teruggaan naar de traumatische gebeurtenissen."Ik moet dan eerst iets steviger in m'n schoenen staan." Het helpt je vervolgens niet om de gebeurtenis te vergeten, maar het haalt de emotionele lading eraf, zo vertelt Naomi.
'Accepteer hulp'
Voor andere mensen die worstelen met soortgelijke problemen heeft Naomi een duidelijk tip: stop het niet weg. "Accepteer alle hulp en wees je ervan bewust dat mensen je willen helpen en goede bedoelingen met je hebben."
Heb jij of iemand in je omgeving te maken met PTSS of andere psychische problemen en heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op MIND Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 18.00 bereikbaar via 0900-1450 of mindkorrelatie.nl (chat, WhatsAap en mail) voor advies en hulp.
#OPENUP
Vier op de tien jongeren met psychische klachten schamen zich hiervoor, blijkt uit onderzoek van 3Vraagt. MIND, NPO 3FM, Human en verschillende andere jongerenmerken - waaronder FunX - staan van 9 tot en met 15 maart in het teken van #Openup om het taboe onder jongeren te doorbreken. Praten over over je burn-out, depressie, angst, persoonlijkheids- of eetstoornis is namelijk hartstikke belangrijk! Deel jouw eigen #openup op social en help mee om psychische problemen onder jongeren bespreekbaar te maken.
Lees ook
FunX
Waarom ‘onschuldige’ angsten wél serieus genomen moeten wordenFunX
Emma (17) overwon depressie, PTSS en suïcidale gedachten en helpt nu anderenFunX
Een burn-out veranderde Conchita's (26) leven op een positieve manierFunX
Future onthult dat Kendrick Lamars verse op Drake-diss 'Like That' hem frustreerde