FunX

Gideon Everduim sprak met Rutte over racisme: "We moeten dit systeem aanpakken"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Gideon Everduim sprak met Rutte over racisme: "We moeten dit systeem aanpakken"

Mark Rutte ging woensdag in gesprek met verschillende Nederlandse activisten die zich inzetten tegen de bestrijding van racisme en bijdragen aan het maatschappelijk debat hierover. Aanleiding van het gesprek waren de demonstraties die de afgelopen weken zijn gehouden op verschillende plekken in Nederland. Een van die activisten was Gideon Everduim. Hij vertelde meer over zijn gesprek met de premier in Start met Fernando.

Systeemmanipulatie

Het belangrijkste doel van Rutte was om met de betrokken vooral te bespreken hoe 'het gif van racisme' bestreden kan worden. Gideon: "Wat je dus ziet in heel Nederland is dat er op slechte manier onderwijs is gegeven. Dat zit gewoon in het onderwijssysteem." Gideon kreeg de ruimte om Rutte allerlei vragen te stellen. Zo vroeg hij de premier onder andere of hij wist wat racisme echt betekent. "Toen vertelde hij mij: 'Ik ga er vanuit dat racisme zich afspeelt in het hoofd van mensen.' Dat klopt natuurlijk niet en dat heb ik ook gezegd. Institutioneel racisme zit in het systeem en dat moeten we aanpakken. Het is een systeemmanipulatie die eigenlijk het witte superioriteitsdenken zendt richting zij die niet wit zijn. Dat voel je in alle opzichten en op alle niveaus in onze samenleving."

Exclusief onderwijs

Vanuit zijn persoonlijke visie heeft Gideon met Rutte veel gesproken over allerlei manieren om bepaalde racisme-problemen in Nederland te kunnen oplossen. "Ik heb gezegd dat we moeten investeren in het onderwijs, maar vooral in exclusief onderwijs. Dat betekent dat we bijvoorbeeld exclusief moeten investeren in scholen waar een concentratie van Afro-Nederlandse kinderen zit. We moeten ook kijken naar de micro- en macrotrauma's waar kinderen en ook hun ouders generatie na generatie mee te maken krijgen. Dat vergt een exclusieve aandacht. Ik heb het ook gehad over een hechtere samenwerking tussen Nederland en Suriname, waarbij Nederland de productie in een land als Suriname gaat bevorderen."

Verkiezingen 2021

Gideon benadrukt hoe belangrijk de komende verkiezingen van 2021 zullen zijn en dat mensen een verschil kunnen maken met hun stem. Iedereen kan naar zijn mening een steentje bijdragen en ervoor zorgen dat er een bepaald beleid wordt uitgevoerd binnen de politiek. Ook als het gaat om thema's zoals racisme. "Als burgers op de juiste mensen stemmen, kunnen die mensen ervoor zorgen dat er een bepaald beleid wordt uitgevoerd dat van belang is. De premier voert een bepaald beleid, want hij heeft een achterban en een partij waarvoor hij staat. Maar beleid voer je in een democratie uiteindelijk met elkaar."

funxvideo_5ef49e543d07b

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie