FunX

‘Criminelen aanpakken kan nu via DNA’

  1. Newschevron right
  2. ‘Criminelen aanpakken kan nu via DNA’
De moord uit 1999 op Marianne Vaatstra is eindelijk opgelost. Met behulp van DNA-bewijs kon de politie zondag de Friese boer Jasper S. aanhouden. In oktober dit jaar stond hij - net als 6500 andere mannen uit de regio - vrijwillig speeksel af voor een DNA-test. Met een DNA-databank konden we dit soort zaken toch veel sneller oplossen?

Stelling

Op de website FunX.fm stond daarom de stelling: ‘Alle Nederlanders moeten verplicht hun DNA afgeven bij een DNA-databank.’ Zo’n 80% van de stemmers was het daarmee eens.

CritiX

Q-Bah sprak in CritiX met Peter Koppen, hoogleraar Rechtspsychologie aan de Universiteit Maastricht. Koppen is tegen een DNA-databank. Check hier waarom:

{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="http://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F68131919&show_artwork=true"></iframe>
{/source}

Reacties

Susan: Ja voorstander! Als dat zaken helpt oplossen, vind ik het een kleine moeite. De middelen zijn er nu om bijv moordzaken en andere delicten met deze techniek op te kunnen lossen. Je hoort nu dat de Vaatstra-moord na jaren is opgelost. Zulke mensen mogen niet ongestraft blijven rondlopen.

Monique: Als je niks te verbergen hebt gewoon doen! Maar vrplichten vind ik net iets te ver gaan. We leven in een vrij land!

Edwin: De kans is zo klein dat het DNA alleen voor goede doeleinden gebruikt wordt. Op basis van alle DNA gegevens zullen er vast wel ongezonde modificaties plaatsvinden of dat er mee gesjoemeld wordt op alle mogelijke manieren.

Cindy: Niet mee eens, we leven in een vrij land en ik vind dus niet dat dat dan moet! Ze willen gewoon alles in de gaten kunnen houden. Word je toch moe van!!

Joke: Mee eens. Misschien dat de mensheid dan weer een beetje respect voor elkaar kan tonen en dat je je wel

Marco: Ja doen! Criminelen aanpakken kan nu via DNA. Van mij mogen ze allemaal worden opgepakt.

Uitzending

CritiX is er van maandag t/m donderdag (21.00-23.00 uur). Meepraten? Mail je naam em nummer naar critix@funx.nl
Ster advertentie
Ster advertentie