FunX-dj Tannaz is christelijk en doet mee aan de vastenperiode
- News
- FunX-dj Tannaz is christelijk en doet mee aan de vastenperiode
Wist jij dat er in het christendom een vastenperiode is? FunX-dj Tannaz doet hier deze maand actief aan mee. Veertig dagen lang probeert ze het vasten vol te houden. Hoe dat haar vergaat? “Moeilijk”, vertelt ze in een interview met FunX.
Vasten
Als je aan een vastenperiode denkt, komt misschien de ramadan het eerst in je op. Maar ook in het christendom is er ieder jaar een vastenperiode. Tijdens deze veertig dagen staan christenen stil bij de tijd die Jezus in de woestijn doorbracht zonder eten en drinken. Ook herdenken ze de veertig jaren waarin de Israëlieten onderweg waren naar het Beloofde Land.
Het doel van de vastentijd is om de relatie met God te versterken, maar ook met jezelf, je medemens en de gehele wereld. Het vasten begint op Aswoensdag, de dag na de carnavalsperiode, en loopt door tot Eerste Paasdag. FunX-dj Tannaz vertelt over haar ervaringen met het vasten.
Hey Tannaz, je hoort niet vaak over vastende christenen. Hoe komt dat?
“In mijn omgeving doen er niet veel mensen actief aan mee. Ik merk dat ik dit jaar minder mensen zie meedoen dan normaal.”
Vind je dat jammer?
“Iedereen moet zelf weten wat hij of zij doet voor zijn geloof. Ik vind het wel mooi aan de ramadan, dat er zo veel mensen meedoen. De mensen die meedoen zijn dan ook echt een soort grote familie. Dat mis ik zelf wel een beetje. Ik merk dat ik nu in mijn eentje ben.”
Jij vast elk jaar. Kun je uitleggen wat dit precies inhoudt?
“Christenen vasten op een andere manier dan moslims tijdens de ramadan. En ook binnen het christendom zijn er verschillende manieren om te vasten. Christenen beslissen over het algemeen zelf hoe ze de veertig dagen vastentijd doorbrengen. Je kunt minderen of zelfs helemaal stoppen met een bepaalde luxe. Het moet eigenlijk iets zijn waar je normaal niet zonder kan, bijvoorbeeld: veertig dagen niet op Facebook of veertig dagen geen koffie buitenshuis halen. Er is geen leeftijdslimiet voor het vasten, een kind kan er bijvoorbeeld voor kiezen om 40 dagen geen lollies te eten.”
Op welke manier vast jij zelf?
“Ik heb een hele specifieke manier van vasten, Dit jaar houd ik me 40 dagen aan een dieet. Ik eet geen vlees, brood, snoep, koek, chips, frituur en eigenlijk alles wat lekker is. Ik houd me ook aan een calorieënlimiet per dag.”
Wat eet je dan wel op een dag?
“Ik ontbijt met een zelfgemaakte smoothie. Ook eet ik veel salades met vleesvervangers en om wel alle voedingsstoffen nog binnen te krijgen neem ik voedingssupplementen.”
Moet je veertig dagen lang elke dag van de week en elk uur van de dag vasten?
“Zondag is een rustdag, waarop je niet hoeft te vasten. Het is niet de bedoeling dat je op die zondag helemaal losgaat met eten, maar je mag wel iets losser zijn dan op de andere dagen. Ik zelf doe echter niet aan de rustdag en ik ga dus gewoon door op zondag.”
Vast je elk jaar op dezelfde manier?
“Nee, ik wil het elk jaar weer net even iets heftiger doen dan het jaar ervoor, omdat ik mezelf wil uitdagen. Ik heb wel eens gedaan aan sapvasten, maar dit ging niet helemaal goed. Ik had me niet goed voorbereid en dronk sapjes uit de supermarkt, in plaats van goede zelfgemaakte sappen. Ik had ook eigenlijk van tevoren moeten afbouwen met eten, zodat mijn lichaam niet in de war raakt. Ik werd echt drie weken ziek en toen ben ik ook even gestopt met vasten en heb ik het later ingehaald.”
Zijn er nog andere dingen naast vasten die je in deze periode meer of juist minder doet zoals bidden?
“Ik probeer meer momenten met God te hebben. Ik lees uit de bijbel en bid veel. Verder luister ik meer naar christelijke muziek, waaronder christelijke hiphop. Normaal probeer ik dit ook te doen, maar dan sla ik het wel eens over. Nu ben ik toegewijder. Het lijkt trouwens ook wel dat er tijdens de vastenperiode meer mensen naar me toe komen voor geld. Ik vind dat je altijd moet proberen om iets te geven, maar tijdens de vastenperiode al helemaal. De veertig dagen staan er ook voor om anderen te helpen.”
Hoe moeilijk is het voor jou om het vasten vol te houden?
“Het is je eigen geweten eigenlijk waar je tegen vecht. Normaal gesproken als ik in de avond zin heb in snoep of koek, dan eet ik het gewoon. Nu weet ik gewoon, het mag echt niet.”
Wat levert deze periode jou op?
“Het levert me op dat ik in deze periode bepaalde dingen wel kan doen, die me normaal niet lukken. Dit komt omdat ik nu spiritueel connected ben. Ik vind het jammer dat ik dat normaal minder ben en dat het me dan bijvoorbeeld niet lukt om het gezondere eten vol te houden. Ik heb het gevoel dat ik deze manier van leven wil vasthouden en dat ik dus altijd respect voor mijn lichaam moet hebben. Ik voel me nu puur en connected met God. Alles wat hij me gegeven heeft is nu schoon.”