FunX

Ex-inbreker Younes: "Niet handig om een museum in te rennen met een pistool"

foto: Instagram: Younes Finani
  1. Newschevron right
  2. Ex-inbreker Younes: "Niet handig om een museum in te rennen met een pistool"

Bij het Zaans Museum in Zaandam hebben afgelopen zondag twee mannen geprobeerd een schilderij, dat 1,2 miljoen euro waard is, te stelen, maar dat ging niet helemaal zoals gepland. De mannen gingen er namelijk vandoor met het schilderij op de scooter, maar werden kort na hun vluchtpoging omver geduwd door een omstander, waarna ze zonder buit moesten vluchten. Ex-inbreker Younes vertelde vanmiddag in Jouw Stad aan Susanne wat er precies misging tijdens deze aanfluiting van een kunstroof.

Ex-inbreker Younes Finani: ''het is sowieso niet slim om een duur schilderij te stelen op een scooter''

Onhandig

Volgens Younes is eigenlijk alles fout gegaan tijdens de overval. Zo zegt hij dat het onhandig is om op klaarlichte dag een overval te plegen met een vuurwapen. Helemaal onhandig is het om dan ook nog eens te vluchten op een scooter, aangezien je dan goed zichtbaar bent. "Het is sowieso niet echt handig om een museum in te rennen met een pistool. Daarnaast zijn schilderijen best wel groot. Op een scooter vluchten is dan ook het domste wat je kunt doen. Daardoor kan je het schilderij beschadigen. Er was ook geen slecht weer dus als je uit de omgeving van het museum was gekomen, zou er binnen vijf minuten een politiehelikopter boven je hoofd hangen."

Criminelen met een beetje verstand

Als Younes zelf van plan was om het schilderij te stelen, zou hij in elk geval een auto gebruiken en in de avond inbreken, zodat hij ongemerkt weg kon komen, zegt hij. Echter, hij zegt er wel bij dat criminelen met een beetje verstand weten dat de waarde van een gestolen schilderij altijd lager is dan de werkelijke waarde. "Je krijgt er hooguit 10 procent van de originele prijs voor. Niemand koopt gestolen schilderijen, zeker niet als het gestolen is tijdens een overval. Je zult hem dan in het buitenland moeten verkopen aan criminele organisaties, zoals de Italiaanse maffia. Die staan bekend om het feit dat ze juist wel gestolen kunst inkopen."

Mislukte inbraak

Hoewel Younes de overval een mislukking noemt, heeft hij zelf ook wel eens een inbraak gepleegd die volledig uit de hand liep. "We hebben weleens ingebroken in een café. De kluis konden we helaas niet vinden dus hebben we maar dure flessen drank gestolen. Toen we het café uit wilden lopen, gleed één van mijn mede-inbrekers uit, waarbij allerlei glazen omvielen. De eigenaar woonde boven het café en werd wakker van het geluid. In plaats van dat we met de brommer vluchtten, waren we weggerend waarna we even later werden opgepakt." Younes had het geluk dat hij een dag later vrijgelaten werd vanwege een gebrek aan bewijs van zijn betrokkenheid.

Quote

Ik kan alleen maar zeggen dat het een hele goede keuze was om uit de criminaliteit te stappen.

Younes

Hele goede keuze

Inmiddels heeft Younes het criminele circuit volledig achter zich gelaten, verdient hij legaal geld met een baan en heeft hij zelfs een boek geschreven. "Ik verdien nu op een legale manier geld. Ik hoef niet meer over mijn schouder te kijken. Ik geef lezingen op scholen, universiteiten en buurthuizen. Mijn boek verkoopt goed en ik word tegenwoordig zelfs herkend op straat. Ik kan alleen maar zeggen dat het een hele goede keuze was om uit de criminaliteit te stappen en iets productiefs te gaan doen."

Ster advertentie
Ster advertentie