FunX

Peshmerge over de situatie in Syrië: "Honderden families slapen onder olijfbomen"

foto: FunX / Nikki van Toorn
  1. Newschevron right
  2. Peshmerge over de situatie in Syrië: "Honderden families slapen onder olijfbomen"

De aardbevingen in Turkije en Syrië hebben grote schade aangericht. De huidige levensomstandigheden zijn bijna niet voor te stellen en de mensen daar kunnen alle hulp dan ook goed gebruiken. Zo vertelt Peshmerge in de ochtendshow aan Fernando, Rob en Wijnand hoe het gaat met zijn ouders, die nog in Syrië wonen. "Ze zijn gebroken: ze leven in een rampgebied en er is geen uitzicht op verbetering."

Onbewoonbaar

Door de aardbevingen zijn duizenden mensen om het leven gekomen. Daarnaast zijn hele gebieden volledig verwoest, waardoor velen geen dak meer boven hun hoofd hebben. "Mijn ouders zitten nu in een tent", vertelt Peshmerge emotioneel over de situatie van zijn familie in Syrië. "Het is daar onbewoonbaar. Maar gelukkig leven ze nog."

Slapen onder olijfbomen

Peshmerge heeft zijn vader gisteren nog gesproken. "Alles ligt daar in puin. Hij kan niet onder woorden brengen wat hij daar ziet." Volgens zijn vader is de situatie "honderd keer erger dan wat je op social media ziet". "Zo zie je langs de weg honderden families onder olijfbomen slapen. Ze hebben geen huis meer en zijn dakloos." Daarbij komt dat het op dit moment superkoud is.

Quote

Mensen waren al helemaal gebroken door de oorlog.

Peshmerge

Jarenlange oorlog

De aardbeving komt in Syrië superhard aan. Het land kampt al twaalf jaar lang met een oorlog en het laatste sprankje hoop werd in de getroffen gebieden door de bevingen weggevaagd. "Mensen waren al helemaal gebroken door de oorlog. Ieder jaar hoop je dat er een einde komt aan de uitzichtloze situatie. Het enige wat je hebt, is een dak boven je hoofd, maar ook dat is er nu niet meer."

Mensen hebben ons nodig

Peshmerge doet ten slotte een omroep om te doneren. "Die mensen hebben ons nu keihard nodig. Ze hebben helemaal niks meer. Wij zijn de enigen die wat voor ze kunnen betekenen. Als wij het niet doen, doet niemand het."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Giro555

Door de aardbevingen in Turkije en Syrië is het leven van tienduizenden mensen volledig verwoest. Wil je steun bieden en ervoor zorgen dat de inwoners genoeg medische zorg, voedsel, water en onderdak krijgen? Doneer dan nu via Giro555. Meer lezen over de laatste ontwikkelingen? Ga naar FunX.nl/giro555.

Geef nu

Ster advertentie
Ster advertentie