FunX

Kamal (24) vluchtte uit Syrië en heeft voor het eerst gestemd: "Het was geweldig"

foto: Afbeelding ter illustratie/ANP
  1. Newschevron right
  2. Kamal (24) vluchtte uit Syrië en heeft voor het eerst gestemd: "Het was geweldig"

In Nederland is stemmen vanzelfsprekend. Sommige mensen nemen het zelfs voor lief en benutten de mogelijkheid niet om hun stem te laten horen op dagen als vandaag. Kamal (24) vluchtte in 2012 uit Syrië naar Nederland. In Turn Up! vertelde hij hoe anders de situatie in zijn geboorteland is en hoe bijzonder het voor hem was om voor het eerst te gaan stemmen.

Quote

Ik vind het raar dat mensen niet stemmen. Ik zeg dan: 'Je hebt geen idee hoeveel mensen in andere landen dat zouden willen.

Geen keuze

Kamal vertelt dat je in Syrië niet veel te kiezen hebt: "Er is maar één partij en dat is die van president Assad. Je krijgt een papiertje en daar staat op: 'Ben je het ermee eens dat Assad aan de macht blijft, ja of nee?'" Eigenlijk heb je vervolgens maar één optie en dat is voor 'ja' kiezen. Kamal vertelt dat het stemhokje sowieso volhangt met foto's van Assad en zijn vader. Daarnaast kan je rekenen op een flinke ondervraging als blijkt dat je het hokje met 'nee' hebt aangekruist. Hetzelfde gebeurt als je niet komt opdagen. "Daar krijg je veel problemen van."

Stemmen met bloed

Het stemmen zelf gaat in Syrië trouwens ook niet altijd met een rood potloodje. Kamal vertelt dat er door mensen gestemd wordt met hun eigen bloed, als uiting van liefde voor het land. "Je prikt in je duim en zodra het bloed eruit komt, stem je daarmee. Zo gaat het."

Je stem telt in Nederland

Kamal heeft vanmorgen voor het eerst in Nederland gestemd en dus écht een keuze kunnen maken. "Het was zo leuk, echt geweldig." Dat sommige mensen niet gaan stemmen, bijvoorbeeld omdat ze niet weten op wie, vindt hij heel raar. "Ik zeg dan: 'Je hebt echt geen idee hoeveel mensen in andere landen dat heel graag zouden willen, op een democratische manier stemmen. Dus doe het gewoon, je bent deel van deze samenleving. Je stem telt in Nederland echt'."

Ster advertentie
Ster advertentie