FunX

Oproep: kom in actie en onderteken de brief om van 1 juli een vrije dag te maken

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Oproep: kom in actie en onderteken de brief om van 1 juli een vrije dag te maken

Het is vandaag 1 juli, wat betekent dat er door heel Nederland Keti Koti wordt gevierd. Op deze speciale dag vieren we de vrijheid en herdenken we de afschaffing van slavernij. De afgelopen jaren hebben FunX, Stichting Nederland Wordt Beter en The Black Archives (en nog veel meer organisaties) zich ingezet om van Keti Koti een nationale feest- en herdenkingsdag te maken. Helaas blijft officiële erkenning nog altijd uit. Daarom roepen we jou nogmaals op om in actie te komen. Stuur samen met ons deze brief naar de CDA-fractie met de oproep: 'Ik wil elk jaar vrij op 1 juli, niet alleen dit jaar'.

'Maak van 1 juli een vrije dag'

Sinds 2021 hebben FunX, Nederland Wordt Beter en The Black Archives succesvolle campagnes opgezet om van 1 juli een erkende feest- en herdenkingsdag te maken. Zo werd twee jaar geleden de petitie ‘Maak 1 juli een vrije dag’ opgesteld, die op het moment van schrijven ruim 63.000 keer is ondertekend en in ontvangst werd genomen door de Tweede Kamer. Met de petitie werd niet alleen geëist dat 1 juli erkend wordt als nationale vrije dag, maar ook dat Nederland formeel zijn excuses aanbiedt voor zijn rol in de trans-Atlantische slavenhandel.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Werknemers vrij op 1 juli

Op 19 december heeft de staat de langverwachte excuses gemaakt voor de slavernij, maar voor de erkenning van Keti Koti als feest- en herdenkingsdag is er in de Tweede Kamer nog geen meerderheid behaald. In 2022 werd in samenwerking met Tony’s Chocolonely, LUSH en DeGoedeZaak de campagne ‘Ik neem vrij, totdat wij allemaal vrij zijn’ opgezet om die meerderheid alsnog te behalen. Met de campagne riepen we werkgevers op om van 1 juli een vrije dag te maken. Ruim honderd bedrijven steunden de campagne en gaven hun werknemers vrij op 1 juli.

Bijna een meerderheid

Twee jaar na de eerste campagne is er in de Tweede Kamer bijna een meerderheid voor de erkenning van Keti Koti. De enige partij die nog overgehaald moet worden, is het CDA en met jouw hulp moet dat lukken. Daarvoor hoef je alleen maar de brief met de oproep: ‘Ik wil elk jaar vrij op 1 juli, niet alleen dit jaar’ te ondertekenen en te verzenden. We willen namelijk niet alleen maar vrij zijn wanneer 1 juli in het weekend valt. De brief komt terecht bij CDA-lid Evert Jan Slootweg, portefeuillehouder op slavernijverleden, die met zijn partij kan overleggen over het belang van erkenning van Keti Koti.

Onderteken de brief

Vier samen met FunX Keti Koti

De afgelopen anderhalve week heb je bij FunX veel voorbij zien en horen komen omtrent 1 juli en ook vandaag kun je samen met ons de afschaffing van de slavernij herdenken en vieren. FunX is namelijk aanwezig bij de viering van Keti Koti op het Museumplein in Amsterdam waarbij luisteraars en kijkers worden meegenomen in de herdenking van de afschaffing van de slavernij. Daarnaast host FunX een eigen stage tijdens het Keti Koti Festival. Tussen 13.00 en 22.00 uur vier je met verschillende FunX-dj’s de vrijheid. Ten slotte host Fernando een FunX-blok op de main stage van het evenement, waar je tussen 20.30 en 22.00 uur kan genieten van optredens van onder anderen Jayh (met band), Chivv en Dylisa.

Ster advertentie
Ster advertentie