Linda (28) had een relatie met een loverboy: "Voor mij was het echte liefde"
- News
- Linda (28) had een relatie met een loverboy: "Voor mij was het echte liefde"
In Nederland zijn jaarlijks naar schatting zo'n 6200 mensen het slachtoffer van mensenhandel. Veel van die zaken - denk aan loverboys - zijn echter niet bekend bij de politie. Het probleem neemt niet af, maar toch komen er bij het Openbaar Ministerie steeds minder meldingen binnen.
Dat verbaast de 28-jarige Linda niks. Zij raakte jaren geleden verstrikt in een relatie met een loverboy en heeft sinds een tijdje de kracht gevonden om daar als open over te vertellen, zo ook in de TopiX-podcast. "Als je al kijkt hoeveel loverboys er hier in ons land rondlopen, dan verbaast het me niet dat er zoveel stilzwijgend gaande is."
werken op de wallen
Linda leerde op haar veertiende via MSN haar tien jaar oudere vriend kennen. "In het begin was het contact super laidback en kon je niet zien dat er iets aan de hand is." Twee jaar later werd ze verliefd en kregen ze een relatie. "Ik had het gevoel dat we met elkaar levelden. Later ontdekte ik pas waar hij mee bezig was. Het is heel geleidelijk gegaan."
Linda's vriend begon er langzaam aan steeds meer op aan te sturen dat Linda voor hem ging werken. Seks hebben met andere mannen dus. Zo vertelde hij trots over zijn vorige vriendinnen die op de Wallen hadden gewerkt. "Hij heeft me een keer een telefoonnummer gegeven van een pandjesbaas, zo van: 'Daar moet je mee gaan praten. Het valt allemaal wel mee." Toen Linda aangaf dat ze dat niet zag zitten, verbrak hij het contact.
Financiële steun
Het duurde niet lang voordat Linda en haar vriend weer samenkwamen en hij verder ging met zijn voorstellen. Zo wilde hij dat ze met een speciale website ging werken waarop ze advertenties kon plaatsen voor betaalde afspraakjes. "Dan heb je meer vrijheid om zelf te bepalen naar wie je gaat." Omdat hij in het begin van hun relatie zo open was geweest over zijn persoonlijke en financiële situatie, voelde Linda een grote verantwoordelijkheid om hem financieel te supporten. Ze stemde in en had vervolgens regelmatig seks met mannen. Op een gegeven moment regelde ze ook zelf afspraakjes. Het geld gaf ze aan haar vriend, minstens duizend euro per week. Zelf durfde ze er niks van achter te houden. "Ik kan ook niet verklaren waarom ik er toch voor gekozen heb om door te zetten."
EENZAAM EN AFHANKELIJK
Linda's vriend was enorm manipulatief en had een flink temperament. Daarnaast was Linda kwetsbaar, beschadigd en op zoek naar erkenning. Dat kwam onder andere door haar eenzame jeugd. Ze vluchtte op jonge leeftijd met haar moeder naar Nederland, maar had geen band met haar. "Daar is een gevoel van afwijzing uit ontstaan." Op school werd ze agressief, er kwamen gesprekken met psychologen en uiteindelijk werd Linda uit huis geplaatst om begeleid te gaan wonen. Dat was precies de periode waarin haar vriend bezig was met het manipuleren en het afhankelijk maken van Linda. "Ik had op een gegeven moment niemand meer."
"Dat stukje educatie over liefde, seks en eigenlijk gewoon het leven heb ik maar heel weinig meegekregen vanuit mijn ouders. Het is ook een stukje hoop. Je wilt liefde proberen te halen bij iets dat ongrijpbaar lijkt."
Zwanger
Op haar achttiende raakte Linda zwanger van haar vriend. Heftig, maar ze zag het als haar redding. "Die zwangerschap was echt een zegen, omdat ik iets kreeg waar ik dus wél voor mocht kiezen." Toen ze besloot in haar woonplaats te blijven wonen en voor haar kindje te gaan, liet haar vriend haar vallen. Van het feit dat hij strafbaar bezig was geweest en dat ze daar aangifte tegen kon doen, werd Linda zich pas veel later bewust. "Voor mij was het echte liefde. Het was iemand met wie ik een toekomst zag."
Vergeven
Inmiddels gaat het goed met Linda. Contact met haar ex en tevens vader van haar kind is er niet. "Je kan zeggen dat het dom is geweest, natuurlijk, maar ik heb zo kunnen leren wat wél liefde is. Ik heb mezelf kunnen vergeven voor de keuzes die ik heb gemaakt." Relaties aangaan is nog steeds lastig. "Ik kan me mentaal nog niet helemaal verbinden. Ik moet nog door dat proces heen."
Benieuwd naar andere podcasts van FunX? Check onze podcastpagina!
BETERE AANPAK
Om mensenhandel gerichter en effectiever aan te pakken, is eind vorig jaar 10 miljoen euro extra uitgetrokken voor Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) van de politie. Daarmee worden extra specialisten ingezet met digitale en IT-kennis, omdat mensenhandel steeds vaker online plaatsvindt. Zo ronselen loverboys steeds vaker slachtoffers via Instagram en Snapchat.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
ZELF SLACHTOFFER?
Ben je zelf slachtoffer van een loverboy of word je op een andere manier onder druk gezet? Je kan altijd terecht bij de politie, slachtofferhulp, Centrum Seksueel Geweld of MIND korrelatie.
Lees ook
Up 2 Date
Dit is hoe loverboys slachtoffers ronselen via Instagram en SnapchatUp 2 Date
Meisje (16) dat man die seks met haar wilde hebben (43) neerschoot moet nog minstens 51 jaar vastzittenFunX
Tessel (21): "Voordat ik het wist, zat ik in een gewelddadige relatie"FunX
Annet de Graaf over rellen Amsterdam: "Leek alsof Maccabi-fans vrij spel kregen"