FunX

Jandino over stereotypes: "Mensen zijn selectief in wanneer ze beledigd zijn"

foto: YouTube: FunX
  1. Newschevron right
  2. Jandino over stereotypes: "Mensen zijn selectief in wanneer ze beledigd zijn"

Jandino Asporaat was te gast in de FunX podcast It's Complicated met Mahi en Jayh. Ze spraken over humor als cultuuroverstijgend bindmiddel en waar de grens ligt tussen stereotypering en racisme. Jandino beantwoordt veelgestelde vragen over hoe hij omgaat met kritiek en of hij vindt dat je als comedian alles kan zeggen.

Grens van comedy

Jayh start de podcast door direct met de deur in huis te vallen en vraagt: "Ik heb het gevoel dat het voor de comedian of cabaretier steeds moeilijker wordt om het vak uit te oefenen. Ik, als liefhebber van het vak, zou niet willen kwijtraken dat jullie alles kunnen zeggen. Hoe ga jij hiermee om?" Jandino, die misschien wel het meest bekend staat om de iconische typetjes die hij speelt, krijgt dit soort vragen vaker. Hij antwoordt: "Er is altijd een groep die zal zeggen 'Maar kan dat eigenlijk nu nog wel?' Ik vind dat zij die zorgen mogen hebben. En ik het recht heb om daarmee te doen wat ik wil. Mijn publiek en ik vinden het namelijk supertof. Ik denk dat we met elkaar, om elkaar moeten blijven lachen. Anders mag je niks meer zeggen. Want, wie bepaalt nu de grens van comedy? Pas als je doelbewust mensen gaat beledigen, als dat je intentie is, ga je in mijn boekje te ver."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De witte man kijkt

Naast dat hij altijd vriendelijk is tegen fans, is Jandino ook goud-eerlijk. Hij legt uit hoe hij omgaat met kritiek van mensen die zich beledigd voelen door zijn typetjes of grappen. "Iemand heeft het recht om zich beledigd te voelen. Maar ik heb ook het recht om mijzelf uit te spreken. Als ik vervolgens tegen jou zeg: 'Luister, broer of zus, mijn enige intentie was om jou te laten lachen en even een gekke situatie die niet bespreekbaar is, met humor bespreekbaar te maken.' Dan moet jij daar ook respect voor hebben. Ik vind vooral dat we met elkaar in gesprek moeten blijven."

Ook kaart hij een probleem aan dat hij binnen zijn eigen community ervaart."De donkere gemeenschap kan alle grappen hebben, maar als er witte mensen in de buurt zijn, dan hebben ze moeite. Vroeger zeiden (zwarte) mensen bijvoorbeeld van 'doe normaal hoor, geef me geen schande'. Dat gaat over schande tegenover witte mensen. Donkere mensen zijn luid en kleurvol (dat benadruk ik) maar ook rustig en sophisticated. Maar wat zegt dezelfde gemeenschap als je juist rustig en netjes bent? 'Je denkt dat je wit bent hè?' Je kan het dus eigenlijk nooit goed doen. Daarom moet je je hart gewoon volgen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Blijven praten

Naast de kritieken die Jandino naast zich neerlegt als zijnde menings- of smaakverschillen, zijn er ook dingen die hij wel aanpast. Een voorbeeld dat hij noemt is het weglaten van het woord koelie (een scheldwoord/ denigrerende benaming voor mensen van Indiase/Hindoestaanse afkomst, red.). "Dat woord heb ik weggehaald, omdat ik oprecht, terecht, gesprekken gevoerd en erachter kwam dat ik dat woord helemaal niet nodig heb om mijn grappen te kunnen maken. Als jij tegen mij zegt 'Hey, niet het typetje maar een specifiek woord, doet iets met mij' en ik heb dit een paar keer teruggehoord, dan heb ik genoeg respect om dat aan te passen. Het is belangrijk om met elkaar te blijven praten.

De nieuwe film van Jandino: Bon Bini: Bangkok Nights is vanaf 20 december in de bioscoop.

Ster advertentie
Ster advertentie