FunX

Wiskundigen berekenen 'echte' eindstand Eredivisie: Ajax geen kampioen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Wiskundigen berekenen 'echte' eindstand Eredivisie: Ajax geen kampioen

De KNVB besloot vanwege het coronavirus geen Eredivisie-kampioen aan te wijzen voor dit seizoen. Toch gaat Ajax volgend seizoen rechtstreeks naar de Champions League, omdat zij op basis van de huidige stand op de eerste plek staan. Volgens wiskundige Frits Spieksma van de TU Eindhoven en zijn collega Roel Lambers is die huidige stand helemaal geen eerlijke weergave van de resultaten. Zij berekenden een 'betere' en 'eerlijkere' eindstand. Frits vertelde er meer over in 7/11.

funxvideo_5eb2a6bb7980b

AZ kampioen

Om deze 'echte' eindstand te bepalen is niet in de toekomst gekeken. De eindstand van het onderzoek is namelijk volledig gebaseerd op de wedstrijden die tot nu gespeeld zijn. Er zijn dus geen toekomstvoorspellingen gedaan op basis van de overige wedstrijden die nog gespeeld moesten worden. Op basis van alle resultaten is AZ volgens het onderzoek van Frits het sterkste team. Frits:

"Het is in feite heel duidelijk dat AZ het beter gedaan heeft dan Ajax dit seizoen. [...] Er zijn in totaal 232 wedstrijden gespeeld en alleen op basis van die resultaten is deze ranking tot stand gekomen. We hebben niets aangenomen over de wedstrijden die nog gespeeld moesten worden."

Extra zuur

Het is extra zuur voor AZ, aangezien zij evenveel punten als Ajax hebben, maar zich nu niet rechtstreeks plaatsen voor de Champions League. De Alkmaarse club moet namelijk beginnen in de tweede voorronde van het Europese toernooi.

Degradatiestrijd

Uit de resultaten blijkt ook dat de huidige nummer laatst, RKC Waalwijk, en nummer 17 ADO Den Haag op dezelfde positie zouden blijven. Dit zou rechtstreekse degradatie betekenen. Nummer 16 Fortuna Sittard zou een plekje stijgen naar plek 15, waardoor de huidige nummer 15 PEC Zwolle weer een plekje zou zakken naar plek 16. Dat zou betekenen dat Fortuna Sittard zich handhaaft, terwijl PEC Zwolle play-offs om degradatie had moeten spelen. Daar komt PEC Zwolle goed mee weg!

Grafiek uit onderzoek Frits Spieksma en Roel Lambers.

Ster advertentie
Ster advertentie