FunX

Met deze 5 tips van Johnny 500 begin je je dj-carrière goed

foto: YouTube: FunX Gemist
  1. Newschevron right
  2. Met deze 5 tips van Johnny 500 begin je je dj-carrière goed

Toen een luisteraar In FunX Talent aan Patrick vroeg hoe zij moest beginnen met dj’en, was Johnny 500 met zijn vele hits de aangewezen persoon om dit aan haar uit te leggen en haar een aantal tips te geven. Wij zetten de tips voor je op een rijtje.

Tip 1: oefenen, oefenen en nog eens oefenen

Johnny heeft nooit lessen gevolgd op het gebied van draaien. Hij geeft wel aan dat het allemaal zelf uitzoeken niet de enige goede manier is om het draaien goed onder de knie te krijgen. "Hoe je het doet is een beetje aan jou. Ga je elke week in een buurthuis oefenen? Of ga je zelf sparen voor een setje en ga je daar mee aan de slag?" Zelf is Johnny begonnen met dj’en op de draaitafel van een vriend. Vervolgens ging hij vaker oefenen in buurthuizen en na een tijdje sparen, schafte hij zijn eigen draaitafel aan.

Tip 2: werk aan het hele plaatje

Naast het draaien, moet je ook aan het ‘hele plaatje’ werken volgens Johnny. "Wil je echt boekingen krijgen en het als werk kunnen zien, dan moet je aan het hele plaatje gaan denken. Je moet muziek gaan maken. Produceren is hedendaags misschien nog wel iets belangrijker geworden dan het draaien zelf." Volgens hem kom je kom je tegenwoordig verder als je goed kan produceren, ook als je daarnaast minder goed bent in draaien. Je moet er wel uitspringen om geboekt te worden. "Je moet écht goed kunnen draaien en daarnaast moeten je hele marketingstrategie en alle producties ‘on point’ zijn."

Tip 3: draai voor het hele publiek

"Doe gewoon wat je zelf tof vindt en steek dat in je eigen jasje, maar vergeet niet: je draait voor het publiek." Johnny kijkt altijd naar hoe de markt er op het moment uitziet. "Ik maak wat mensen leuk vinden, maar je kan natuurlijk ook een markt voor jezelf creëren. Dan moet je om bekend te worden wel echt een sound droppen die niemand heeft."

Tip 4: vergelijk jezelf met anderen

Bij het produceren gebruikt Johnny zelf een bepaald trucje. "Je moet jezelf levelen met waar je wil staan. Dus maak jij bijvoorbeeld een Nederlands nummer en wil je dat het een hit wordt? Leg het naast een soortgelijke track en luister het vanuit de derde persoon. Is het echt iets wat ik zelf zou luisteren en iets wat ik zelf tof vind?" Hij geeft aan dat als hij dit doet, hij wel eens over zijn eigen onuitgebrachte muziek denkt ‘dit is eigenlijk helemaal niet tof’.

Tip 5: doe je ding

Als je - misschien door middel van deze tips - eenmaal geboekt bent, heeft Johnny nog een laatste advies om je voor te bereiden voor die boekingen: 'Ik ben geen zenuwachtig type. Dus ik ga gewoon naar de club met mijn muziek en ik draai wat ik op dat moment leuk vind. Als je heel zenuwachtig bent, is het misschien van belang om van tevoren te kijken wat voor publiek er komt." Op die manier leef je je al helemaal in op wat er gaat gebeuren die avond. Vervolgens kan je je set aanpassen op hoe je denkt dat de avond zal verlopen en die vervolgens oefenen. Als je dit niet nodig vindt, zegt Johnny: "Doe gewoon je ding, ontspan je schouders, doe wat je wil doen en doe het met passie."

Ster advertentie
Ster advertentie