FunX

Donovan bouwde zonder dat hij het wist duizenden euro's schulden op

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Donovan bouwde zonder dat hij het wist duizenden euro's schulden op

Donovan belandde toen hij twintig was flink in de schulden. Een familievriend zou zijn administratie doen, maar na drie jaar bleek hij helemaal niks geregeld te hebben, waardoor boetes en aanmaningen zich opstapelden "Paniek, stress, angst en schaamte", was wat er door Donovan heen ging, toen hij erachter kwam. "Ik wist niet wat me overkwam."

Gemakzucht

"Ik ben door mijn eigen gemakzucht en luiheid in de schulden terechtgekomen", vertelt Donovan. "Als ik minder gemakzuchtig was geweest had ik het misschien kunnen voorkomen." De 28-jarige Rotterdammer had alleen een mondelinge afspraak met de 'boekhouder' gemaakt, en geen schriftelijke. "Ik liet het doen door een familievriend die zei er al jaren ervaring mee te hebben."

Schaamte

Toen Donovan erachter kwam dat het helemaal mis was gegaan, durfde hij dat aan niemand te vertellen. "Ik schaamde me, want ik was er voor gewaarschuwd." Donovan had volgens zichzelf beter moeten uitzoeken wat er allemaal bij het eigen baas zijn komt kijken.

Op een gegeven moment begon Donovan ook zijn vrienden te ontlopen. "Ik had niet meer de materialistische dingen die mijn vrienden wel hadden. Als je niet meer zoveel hebt, dan kan je ook niet meer met ze uitgaan. Ik had geen geld. Om vragen te voorkomen, begon ik mezelf te distantiëren. Ik raakte op een gegeven moment een beetje in een isolement."

De verandering kwam toen hij nergens meer het geld vandaan kon halen om de schulden te betalen. Toen is hij er met iemand over gaan praten. "Bij haar ben ik mijn verhaal gaan neerleggen en dat was een last van mijn schouders." Dankzij bemiddeling is er uiteindelijk een regeling getroffen met de schuldeisers, waardoor Donovan alles op eigen tempo kon afbetalen.

"Toen dat was geregeld, durfde ik er weer een beetje over te praten."

Moeder

De moeilijkste persoon om zijn verhaal aan te vertellen, was zijn moeder, die zelf ook jarenlang in de schulden zat. Zij had hem gewaarschuwd dat hij alles goed op een rijtje moest hebben als hij als zzp'er verder wilde werken. "Dan heb je dat advies gehad en dan heb je er niks mee gedaan. Ik had naar mijn moeder moeten luisteren. Op die leeftijd denk je dat je het beter weet." Na haar eerste reactie - "Ik zei het je toch" - en een preek, liet ze ook weten trots op hem te zijn.

"Ze was trots dat ik niet te lang heb gewacht om hulp te vragen."

Kom uit je schuld

Donovan heeft zijn schuld helemaal afbetaald. Hij helpt nu anderen die in dezelfde situatie zitten. De Rotterdamse Donovan is een van de gezichten van de landelijke campagne 'kom uit je schuld'.

Ster advertentie
Ster advertentie