FunX

Chanel brengt handboek uit voor mensen die willen strijden tegen racisme

foto: Instagram: @marketingvrouw
  1. Newschevron right
  2. Chanel brengt handboek uit voor mensen die willen strijden tegen racisme

Racisme is nog altijd een groot probleem in de wereld. Daarom is het alleen maar handig om informatie te krijgen over hoe je het kunt tegengaan. Dat is precies waar Chanel Lodik voor heeft gezorgd door het schrijven van Het antiracismehandboek, dat vanaf morgen te koop is. Ze vertelde er meer over in Start met Fernando.

Chanel schreef het Anti Racisme Handboek: ‘’Voor mensen die actief willen strijden tegen racisme’’

Eigen ervaringen met racisme

Ook Chanel heeft helaas weleens met racisme te maken gehad. Ze vertelt over een situatie uit 2015 die haar heel erg is bijgebleven. "Ik was in Zeeland en liep in de avond langs een groep witte mensen. Uit beleefdheid zei ik 'Goedenavond' en de reactie daarop was: 'Hey, zwarte Piet!'. Ik was verbluft en liep eigenlijk door."

Terwijl Chanel doorliep, realiseerde ze zich dat ze niet kon doorlopen zonder er iets van te zeggen. Doordat ze zo in shock was door de bizarre situatie, lukte het Chanel niet om veel te zeggen. "Ik liep terug en het enige wat ik uit mijn mond kon krijgen was: 'Dat is echt niet aardig'."

Nodig in Nederland

Chanel is al jaren ontzettend actief op Instagram over onderwerpen als racisme, diversiteit en inclusie. Dat bleef niet onopgemerkt. Zo werd ze vorig jaar benaderd door een uitgeverij om een handboek te schrijven. "De uitgever gaf aan dat er in Nederland nog niet heel veel boeken zijn over antiracisme van Nederlandse schrijvers", legt Chanel uit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Drie stappen

Het handboek is gemaakt voor mensen gemaakt die zich actief willen inzetten tegen racisme. Maar hoe doe je dat precies? Dat wordt in het boek in drie stappen uitgelegd. De eerste stap focust zich op de theorie en geeft antwoord op vragen als 'Wat is racisme?', 'Wat is een microagressie?' en 'Wat is het witte redder-complex?'.

Het boek richt zich daarna op praktijkvoorbeelden uit Nederland. Daarbij wordt uitgelegd hoe je bepaalde situaties kunt herkennen. "Het gaat om waargebeurde situaties of situaties die veel voorkomen", vertelt Chanel In het laatste deel van het boek wordt uiteindelijk uitgelegd wat je zelf kunt doen tegen racisme. "Het gaat vooral om welke acties je kunt ondernemen om het tegen te gaan, zodat je op het moment zelf wél kunt reageren en niet verbluft blijft en daardoor niets zegt."

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie