Naar homepage
Sport

Basketballer Julius moest noodgedwongen verhuizen door racistische buren

foto: instagram: juliusclayyfoto: instagram: juliusclayy
  1. Newschevron right
  2. Basketballer Julius moest noodgedwongen verhuizen door racistische buren

Julius van Sauers is sinds september speler van Glasgow Rocks, een basketbalteam in de Britse basketbalcompetitie. De 25-jarige basketballer kreeg met twee teamgenoten, die ook nieuw waren bij de club, een appartement toegewezen van de club. De spelers waren ontzettend blij, maar ze kregen al snel te maken met racistische en klagende buren. Julius vertelde in Start met Fernando over de nare ervaring.

Julius van Sauers vertelt over de racistische ervaring

Klagende buren

De onderburen begonnen al snel te klagen over van alles en nog wat, zoals geluidshinder, terwijl de jongens gewoon tv zaten te kijken. De buurman belde een keer aan met de vraag of het wat minder kon, ''maar in het vervolg belde hij direct de politie'', vertelt Julius. De jongens probeerden de band tussen hen en de buurman te verbeteren, ''maar zelfs op straat keek hij ons niet meer aan.''

Vernielingen en bedreigingen

De situatie in de buurt escaleerde al snel. ''We werden echt getreiterd'', zegt Julius. De spelers autobanden van de spelers werden lek gestoken, de buren stuurden middenin de nacht politie op hun af met de leugen dat ze prostituees binnen zouden hebben. Alsof dat niet genoeg was, belden buurtbewoners de club en sponsoren op: ''Ze zeiden dat die 'black bastards' uit het appartement moesten.'' De banden van de spelers werden weer lek gestoken en hun autoruiten werden ingeslagen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Steun

De club bleef altijd achter de drie basketballers staan. De club greep in en zorgde ervoor dat de jongens een ander appartement kregen. ''Het spreekt voor zich hoe betreurd we zijn dat dit hun eerste ervaring in Glasgow moest zijn'', liet de club in een statement weten. ''Ik heb nu betere buren'', laat Julius weten.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie